Flyet endret kurs før annenpiloten sa «god natt»

Det savnede flyet skal ha endret kurs 12 minutter før den siste beskjeden over radio.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge NBC News` kilde skal kursendringen ha blitt programmert om bord i flyets navigasjonssystem minst 12 minutter før annenpilot Fariq Abdul Hamids siste beskjed: «All right, good night».

Men kursendringen er ikke et sikkert bevis på kapring:

– Noen piloter programmerer en alternativ rute i tilfelle nødssituasjon, sier Greg Feith, tidligere etterforsker i den amerikanske lufthavarikommisjonen, til NBC.

Siste: Landsbyboere på Maldivene så fly i lav høyde

Slettet data fra flysimulator

Data fra flysimulatoren til Flight MH370s kaptein Zaharie Ahmad Shah har blitt slettet. Det var den malaysiske avisen New Straits Times som først meldte om dette.

Senere ble det bekreftet under en pressekonferanse med transportministeren.

Flysimulatoren ble funnet da hjemmet til Shah ble ransaket.

Malaysias innenriksminister Ahmad Zhaid forsikrer om at etterforskerne jobber døgnet rundt for å gjenopprette dataene. Han understreker at myndighetene ikke mistenker piloten for å ha kapret flyet, og at de anser han som uskyldig til det motsatte er bevist.

Mistenker pilot

Scott Brenner, tidligere talsmann for FAA (Federal Aviation Administration), snakket om flymysteriet på «The Kelly File» tirsdag:

– En av pilotene må ha planlagt å ikke ta flyet til Beijing. Det er helt klart at kapteinen eller annenpiloten hadde dårlige intensjoner, sa han ifølge Fox News.

Brenner tror det er sannsynlig at kapteinen og annenpiloten planla kursendringen sammen.

– Det er veldig vanskelig å omprogrammere en rute uten at andre i cockpit oppdager dette.

Søndag slo malaysiske myndigheter fast at kursendringen ble gjort med vilje.

Les også: Malaysier: Merkelig at flyet ikke er funnet ennå

Mangler bakgrunnssjekk

Malaysiske myndigheter har motatt bakgrunnsinformasjon om alle 239 passasjerene, untatt tre som kommer fra Ukraina og Russland, opplyser forsvarsminister i Malaysia Hishammudin Hussein under en pressekonferanse.

Han forteller at det foreløpig ikke er grunnlag for å mistenke noen av passasjerene.

Fløy sørover?

Etterforskerne som forsøker å spore opp det savnede malaysiske passasjerflyet, tror flyet mest sannsynlig fløy mot de sørligste områdene av Indiahavet.

En kilde som står etterforskningen nær, opplyser dette til nyhetsbyrået Reuters.

– Arbeidshypotesen er at det fløy sørover, og helt til den sørligste delen av den luftkorridoren, sier kilden med referanse til leteområdet som strekker seg fra Indonesia til den sørlige delen av Indiahavet, vest for Australia.

Videoen under sirkulerer nå på nettet, og skal angivelig vise pilot Zaharie Ahmad Shah og andrepilot Fariq Abdul Hamid fra Malaysia Airlines flyet som er forsvunnet, i sikkerhetskontrollen. Ingen myndigheter har bekreftet at dette faktisk er pilotene før de satte seg om bord i Boeing 777-flyet i Kuala Lumpur.

Personvernpolicy