ITALIENSK AVIS:

Stoltenberg skal være het kandidat som NATO-sjef

NY NATO-SJEF? Den italienske avisen La Repubblica mener å vite at Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg er den aller heteste kandidaten til stillingen som generalsekretær i NATO. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
NY NATO-SJEF? Den italienske avisen La Repubblica mener å vite at Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg er den aller heteste kandidaten til stillingen som generalsekretær i NATO. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Ap-leder Jens Stoltenberg skal være en svært aktuell kandidat til stillingen som ny NATO-sjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om NATO:
  • Forsvarsalliansen NATO består av 28 land fra Europa og Nord-Amerika.
  • NATO har siden 1. august 2009 vært ledet av danske Anders Fogh Rasmussen.
  • Hans periode som generalsekretær går ut i september.
  • Ble opprettet av tolv land, blant dem Norge, i Washington 4. april 1949.
  • Kjernen i alliansen er NATO-traktatens artikkel 5, som sier et angrep på ett medlemsland anses som et angrep på alle.
  • Siden NATO ble etablert har det vært 12 generalsekretærer i NATO. Alle fra Europa.
  • Generalsekretæren leder NATOs sekretariat og er politisk utnevnt. Sjefen for militærkomiteen, som er NATOs øverste militære organ, ledes alltid av en amerikaner.

(Kilde: NTB/Wikipedia)

Stoltenbergs navn skal for alvor ha kommet med i vurderingene da USAs president Barack Obama nylig hadde samtaler med flere europeiske toppledere, ifølge den italienske avisen La Repubblica.

Avisen skriver at Stoltenberg er en het kandidat som både Obama og Tysklands statsminister Angela Merkel stiller seg bak. Det vises ikke til åpne kilder.

– Samtalene om hvem som skal etterfølge Anders Fogh Rasmussen som generalsekretær, foregår internt i NATO, sier talskvinne Laura Lucas Magnuson i Det hvite hus, i en epost til NTB.

– Hyggelig

Selv sier Stoltenberg at det er hyggelig å bli nevnt, uten at det innebærer noen kommentar som sådan.

– Det er hyggelig å bli nevnt i denne type sammenhenger, men det betyr ikke at jeg bekrefter noe kandidatur, sier Stoltenberg til NTB.

Som ved tidligere anledninger der han er blitt nevnt som kandidat til ulike jobber etter at han gikk av som statsminister i fjor høst, sier Stoltenberg:

– Jeg er parlamentarisk leder og partileder i Arbeiderpartiet, og jeg har sagt flere ganger at jeg kommer til å informere partiets organer om min vurdering av min fremtid, noe jeg understreker i dag. Det er Arbeiderpartiet som har valgt meg til sin leder og statsministerkandidat, så jeg kommer til å forholde meg til partiet og partiets organer.

Kandidat

NRK melder at kilder har bekreftet overfor dem at Stoltenberg er Norges kandidat.

Utenriksminister Børge Brende (H) ville tirsdag ikke svare direkte på NTBs spørsmål om Norge har noen kandidat til stillingen.

I stedet sa Brende følgende:

– Jeg tror vi må venne oss til nå fremover at det vil gå rykter rundt en så dyktig og svært erfaren politiker som Jens Stoltenberg. Vi har tradisjon i Utenriksdepartementet for at vi ikke kommenterer slike rykter.

– Krevende

NATO-ekspert Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier sier Stoltenberg er et overraskende navn, fordi han internasjonalt har markert seg mer i spørsmål knyttet til miljø- og vaksinasjonsspørsmål enn forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Melby er likevel ikke tvil om at den tidligere statsministeren ville egne seg godt til en slik jobb.

Les også: Tror Stoltenberg har gode sjanser

Det handler blant annet om at NATO og medlemslandene blir nødt til å endre seg i årene fremover, mener Melby. Han peker på konflikten i Ukraina og Russlands opptreden der som et viktig signal om hvilke utfordringer forsvarsalliansen står overfor i årene som kommer.

– Det vil bli enormt store utfordringer med tanke på Russland. Det er en ustabil situasjon og uhyre krevende. Det vil trolig også bli tøffe tak internt i NATO om hvordan forholdet til Russland skal være, sier Melby til NTB.

Flere navn

Mandag og tirsdag neste uke samles en rekke internasjonale ledere til toppmøtet i Haag om atomsikkerhet. Der deltar statsminister Erna Solberg (H) sammen med blant andre Obama og Merkel, og kanskje blir saken tatt opp da.

I det norske NATO-miljøet merker de seg at Stoltenbergs navn blir nevnt. Men også andre navn er i omløp, som britenes forsvarsminister Philip Hammond og den polske utenriksministeren Radoslaw Sikorski.

Italias tidligere utenriksminister Franco Frattini har vært med i diskusjonen lenge, men det regnes gjerne ikke som noen fordel å bli nevnt for tidlig.

Ettersom den avtroppende NATO-sjefen er dansk, har det vært regnet som lite sannsynlig at den neste generalsekretæren vil komme fra et av de nordiske landene. Imidlertid er det mange hensyn å ta, og en del av det store bildet er at EU skal velge en rekke nye ledere nesten samtidig. Dermed kan NATO-valget bli en del av en hestehandel der.

Neste ministermøte i NATO er når utenriksministrene samles i Brussel 1. og 2. april.

Personvernpolicy