Putin vil ha Krim inn i Russland

FAST BESTEMT: Russlands president Vladimir Putin vil ha Krim inn i Russland. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
FAST BESTEMT: Russlands president Vladimir Putin vil ha Krim inn i Russland. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

President Vladimir Putin mener det er hensiktsmessig å undertegne en traktat med Krim for å gjøre halvøya til en del av Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske presidenten godkjente tirsdag morgen et forslag til traktat om innlemmelse av Krim i Den russiske føderasjon.

I en formell orientering til regjeringen og nasjonalforsamlingen om forslaget uttalte presidenten at det ville være «hensiktsmessig å undertegne avtalen på et høyt nivå».

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil traktaten bli undertegnet av Putin selv og den sterkt prorussiske regionale lederen på Krim, Sergej Aksionov.

Presidentens orientering om traktatforslaget er første ledd i den formelle prosessen for russisk annektering av Krim.

Vestlige protester

Senere tirsdag skal Putin holde en tale om saken i nasjonalforsamlingen. Et vedtak om annektering av Krim kan komme kort tid etter.

I så fall velger de russiske styresmaktene å trosse protester fra Vesten, som har stått samlet i saken. Både EU og USA innførte mandag sanksjoner mot russiske tjenestemenn, og utenriksminister Børge Brende (H) varsler at Norge vil gjøre det samme.

Krim holdt en folkeavstemning søndag hvor et overveldende flertall ifølge de offisielle resultatene sa ja til å bli en del av Russland. Halvøya erklærte dagen etter selvstendighet fra Ukraina og ble anerkjent av Putin som selvstendig stat.

Vesten anser derimot halvøya for å være en del av Ukraina.

– Vi er vitne til et åpenbart forsøk på å bane vei for annekteringen av en del av det suverene territoriet til en uavhengig europeisk stat, mener Storbritannias utenriksminister William Hauge.

Bakgrunn: Putin anerkjenner Krim som suveren stat

– Vil føle seg sviktet

Det er blitt spekulert på om Putin kan gi etter for presset og la være å innlemme Krim i Russland. I så fall kunne han kanskje ha presset fram gjenytelser fra Ukraina.

Forsker Helge Blakkisrud ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) tror imidlertid at prosessen er gått så langt at den kan være vanskelig å stanse.

– Mange på Krim vil oppleve det som et svik hvis ikke Russland åpner for en innlemmelse etter det klare ja-et i folkeavstemningen, sa han til NTB mandag.

I helgen var det jubelscener i byen Sevastopol på Krim mens stemmene fra folkeavstemningen ble talt opp. Folk viftet med russiske og sovjetiske flagg mens de hørte på Putins favorittband Lubeh.

Reaksjon: Brende vil innføre sanksjoner mot Russland

Sanksjoner

I likhet med vestlige land reagerer Japan sterkt på Russlands beslutning om å anerkjenne Krim som en uavhengig stat. Japanske myndigheter varslet tirsdag at de i protest vil utsette forhandlingene om flere bilaterale avtaler med Russland.

Både EU og USA har innført reiserestriksjoner og fryst kontoene til en rekke tjenestemenn og politikere på Krim og i Russland. For EU dreier det seg om 21 personer, mens USAs sanksjoner gjelder elleve russiske og ukrainske ledere.

Tirsdag vil utenriksminister Børge Brende (H) konsultere Stortinget om å innføre de samme restriksjonene som EU.

– Det har vært tradisjon i Norge gjennom vekslende regjeringer for å følge EU i slike spørsmål, sa Brende mandag.

Personvernpolicy