Putin skal tale om Krim

President Vladimir Putin under seremonien som markerte avslutningen av Paralympics i Sotsji i helgen. Foto: Reuters/NTB scanpix
President Vladimir Putin under seremonien som markerte avslutningen av Paralympics i Sotsji i helgen. Foto: Reuters/NTB scanpix

Når president Vladimir Putin tirsdag taler i den russiske nasjonalforsamlingen, frykter vestlige ledere at Krim-halvøya vil bli erklært som en del av Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalforsamlingen kan bruke anledningen til å fatte et vedtak om annektering av Krim, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I så fall velger de russiske styresmaktene å trosse protester fra en lang rekke vestlige land. Både EU og USA innførte mandag sanksjoner mot russiske tjenestemenn, og utenriksminister Børge Brende (H) varsler at Norge vil gjøre det samme.

Allerede mandag anerkjente Putin Krim som en uavhengig stat, etter at befolkningen på halvøya i helgen stemte for å slutte seg til Russland.

– Vi er vitne til et åpenbart forsøk på å bane vei for annekteringen av en del av det suverene territoriet til en uavhengig europeisk stat, mener Storbritannias utenriksminister William Hauge.

Les også: Putin anerkjenner Krim som en suveren stat

– Vil føle seg sviktet

Det er blitt spekulert på om Putin kan gi etter for presset og la være å innlemme Krim i Russland. I så fall kunne han kanskje ha presset fram gjenytelser fra Ukraina.

Forsker Helge Blakkisrud ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) tror imidlertid at prosessen er gått så langt at den kan være vanskelig å stanse.

– Mange på Krim vil oppleve det som et svik hvis ikke Russland åpner for en innlemmelse etter det klare jaet i folkeavstemningen, sa han til NTB mandag.

I helgen var det jubelscener i byen Sevastopol på Krim mens stemmene fra folkeavstemningen ble talt opp. Folk viftet med russiske og sovjetiske flagg mens de hørte på Putins favorittband Lubeh.

Les også: Brende vil innføre sanksjoner mot Russland

Sanksjoner

I likhet med vestlige land reagerer Japan sterkt på Russlands beslutning om å anerkjenne Krim som en uavhengig stat. Japanske myndigheter varslet tirsdag at de i protest vil utsette forhandlingene om flere bilaterale avtaler med Russland.

Både EU og USA har innført reiserestriksjoner og fryst kontoene til en rekke tjenestemenn og politikere på Krim og i Russland. For EU dreier det seg om 21 personer, mens USAs sanksjoner gjelder elleve russiske og ukrainske ledere.

Tirsdag vil utenriksminister Børge Brende (H) konsultere Stortinget om å innføre de samme restriksjonene som EU.

– Det har vært tradisjon i Norge gjennom vekslende regjeringer for å følge EU i slike spørsmål, sa Brende mandag.

– Tannløse sanksjoner

Kritikere mener de vestlige sanksjonene er for svake til å kunne presse Putin til å endre sine planer for Krim.

– Så langt virker sanksjonene temmelig tannløse og ikke på langt nær så strenge som man forventet i forrige uke, sier forskningsdirektør Kathleen Brooks fra selskapet Forex til nyhetsbyrået AP.

Da en talsmann for Storbritannias statsminister David Cameron fikk spørsmål om ikke sanksjonene var litt puslete, svarte han at EU er forberedt på å skjerpe dem dersom det trengs, ifølge avisa The Guardian.

At sanksjonene er forholdsvis svake, kan ifølge avisa tyde på at vestlige land allerede anser Krim som tapt. Hovedfokuset framover kan i stedet bli å hindre at Russland tar kontroll over russiskdominerte områder på det ukrainske fastlandet.

Personvernpolicy