Jensen fikk vide fullmakter kort før pågripelsen

Korrupsjonssiktede Eirik Jensen (t.h.) fikk så sent som i fjor høst utvidet sine fullmakter i politiet. Arkivfoto: Lise Åserud (Scanpix)
Korrupsjonssiktede Eirik Jensen (t.h.) fikk så sent som i fjor høst utvidet sine fullmakter i politiet. Arkivfoto: Lise Åserud (Scanpix)

Sent i fjor høst fikk korrupsjonssiktede Eirik Jensen sin nye arbeidsinstruks som del av politimesterens stab. Kontakt og dialog med relevante kilder var helt sentralt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var TV 2 som mandag kunne offentliggjøre at Jensen bare noen uker før den store hasjsaken ble rullet opp i Bærum, hadde fått ny stillingsinstruks. Som del av strategisk stab for visepolitimester Sveinung Sponheim skulle den tidligere lederen for gjengprosjektet og med mangeårig kontakt med den organiserte kriminaliteten fortsatt pleie sitt nettverk.

Hente informasjon

På fire punkter oppsummeres det at Jensen fremdeles skulle pleie omgang med kilder for å hente inn strategisk informasjon og følge med på trendene i det kriminelle miljøet. Videre står det beskrevet: «Stillingsinnehaver har ingen avgjørelsesmyndighet, men gis stor handlefrihet i forhold til arbeidsform og samarbeidspartnere».

– Dette harmonerer med det han har bekreftet av legal kontakt med Cappelen over mange år, sier advokat Jens-Ove Hagen som forsvarer Jensen.

Les også: – Skjønner ikke hvorfor pappa drar inn Eirik Jensen

Stillingsbeskrivelsen beskrives som generell og vid og at dette er vanlig for fagstillinger i politiet.

– Årsaken til at Jensen ble ansatt ved strategisk stab var et ønske om å kunne gjøre nytte av hans operative kunnskaper og erfaringer i stabens strategiske analysearbeid, skriver politiadvokat Kai Spurkland i Strategisk stab ved Oslo politidistrikt, i en epost til TV 2.

– Pleie kontakt

Bare tre uker før han ble pågrepet 24. februar hadde også Jensen en medarbeidersamtale med sin sjef, Sveinung Sponheim. Overfor TV 2 bekrefter visepolitimesteren at Jensen kunne pleie omgang med kriminelle som del av sitt arbeid.

– Det er å snakke med folk, bransjer, næringsliv og kriminelle, for den saks skyld. Han skulle ikke drive med informantvirksomhet, men pleie kontakt og finne ut hva som rører seg der ute, svarer Sponheim til TV-kanalen.

Les også: – For mange politifolk blir tiltalt

På tidspunktet for samtalen var Spesialenheten for lengst blitt varslet av politiet i Asker og Bærum om det de mente var mistenkelig kontakt mellom Jensen og hasjsmugler Gjermund Cappelen.

Personvernpolicy