Gravde mann ut av snøskred i Lyngen

En finsk mann ble tatt av et snøskred ved Kvalvikfjellet i Lyngen i Troms mandag ettermiddag. 36-åringen ble reddet av to kvinner som også var med på turen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var tre personer i følget som var på tur. En av dem ble tatt av skred og gravd ut av sine kamerater. Personen er tilnærmet uskadd og blir undersøkt i et legehelikopter. Ingen flere er savnet, sa vakthavende redningsleder Kjell Johansen ved Hovedredningssentralen til NTB ved 18.30-tiden mandag.

Den 36 år gamle mannen ble fløyet til Lyngseidet for legesjekk.

– Han var heldig. Dette kunne gått langt verre, sier operasjonsleder Øyvind Gundersen i Troms politidistrikt til NTB.

Store mannskaper

Store letemannskaper, deriblant et legehelikopter og to helikoptre fra Forsvaret på Bardufoss ble sendt til stedet etter at raset gikk. Da redningsmannskapene ankom, hadde turkameratene allerede klart å grave fram den savnede kvinnen.

– Skredet gikk i Kvalvikfjellet i Lyngen, like i nærheten av Kvalvikhytta sør for Lyngseidet. Det er et populært og kjent turistområde, opplyser redningslederen.

Finnene var ifølge politiet turister i området og var trolig ute på topptur, i likhet med mange andre på disse tider.

Stor skredfare

Snøskredfaren i Troms er for tiden høy, med faregrad tre av fem. Også et annet sted i Lyngen gikk det skred mandag, men der ble ingen tatt.

Søndag mistet en snøscooterfører livet i en skredulykke i Nordkjosbotn i Troms. Samme dag gikk et kjempeskred på svensk siden av grensen. En skiløper kom seg nesten mirakuløst unna uten skader.

Regionlensmann i Nord-Troms Øistein Nilsen oppfordrer folk til å være svært forsiktige i fjellet, ifølge Nordlys.

– Det er svært stor skredfare nå, dette har vi advart mot i mange dager. De siste dagers hendelser, med flere skred, viser at folk må ha respekt for fjellet, sier Nilsen.

Utløste ras

Skredekspert Kjetil Brattlien Bildene var mandag på Middagsfjellet, 7 kilometer sør for Sørreisa i Troms.

– Jeg fjernutløste et ras da jeg kjørte på ski ned fra fjellet i 20 graders terreng, det vil si i terreng som er for slakt for å utløse skred. Bruddkanten var 4 meter høy. Jeg har aldri opplevd maken til skumle forhold, sier Brattlien til nettstedet Fri flyt.

Brattlien og to andre skredeksperter var ute på rekognoseringstur for Forsvaret i forbindelse med Cold Response-øvelsen.

– Vi gikk til en topp for å sjekke skredfaren. Det er skumle forhold med ustabil lagdeling, og masse snø og mye vind fra sørvest hele den siste uka, sier han.

Personvernpolicy