Brannen i den russisk atomubåten er slukket

Russiske myndigheter bekrefter at det ikke er brensel om bord i den utrangerte atomubåten som sto i brann i Russland, om lag 100 kilometer fra norskegrensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannen brøt ut på skipsverftet Nerpa i militærbyen Snezjnogorsk nord i Russland, melder NRK.

Ifølge russiske myndigheter og verftet selv er det verken atomvåpen eller atombrenselsstaver om bord i ubåten.

Ingen fare

– Vi har fått bekreftet fra russiske myndigheter at det ikke er brensel om bord. Det er med andre ord ingen fare for utslipp av radioaktive stoffer, sier seksjonssjef for nordområdene i Statens strålevern, Inger Margrethe Eikelmann til NTB.

Forsvarsdepartementet ønsker ikke å kommentere hendelsen, utover at de har beredskap for å beskytte landet mot kjemiske angrep.

Uoffisielle kilder sier ifølge NRK at det er om bord i den utrangerte atomubåten «Krasnodar» det brenner. Denne ubåten ble tatt ut av drift for et drøyt år siden.

– Skremmende

Brannen ble slokket klokken halv ett russisk tid. Brannen startet under sortering av metallsøppel på båten. Det brant i gummimatter, oljefiller og skrot som lå i skipsskroget.

Daglig leder og atomfysiker i Bellona, Nils Bøhmer, mener hendelsen er skremmende.

– Selv om det gamle brenselet i selve båten har blitt fjernet, er det fremdeles mye radioaktivt materiale og brukt brensel i verkstedet. Dersom brannen ikke hadde blitt slukket såpass raskt, kunne radioaktive stoffer spredt seg både lokalt og muligens innover mot Finnmark, sier Bøhmer.

Flere tilfeller

Det har vært flere tilfeller av branner i russiske atomubåter de siste årene. I september i fjor var det en lignende brann på atomubåten Tomsk som lå til reparasjon på et marineverft i Russland.

I 2012 brant en atomubåt som lå på et verft utenfor Murmansk. I ettertid ble det spekulert på om ubåten hadde langtrekkende atomraketter om bord, og det russiske magasinet Vlast utga artikkelen «Russland unngikk så vidt et nytt Tsjernobyl».

Saken blir utvidet...

Personvernpolicy