Brende frykter russisk annektering av Krim

Utenriksminister Børge Brende (H) møtte pressen etter at han innkalte den russiske ambassadøren på teppet i begynnelsen av mars. Foto: Tore Meek / NTB scanpix.
Utenriksminister Børge Brende (H) møtte pressen etter at han innkalte den russiske ambassadøren på teppet i begynnelsen av mars. Foto: Tore Meek / NTB scanpix.

Utenriksminister Børge Brende (H) tror Russland kan komme til å annektere Krim-halvøya etter søndagens sterkt kritiserte folkeavstemning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Når et overveldende flertall har stemt ja til å bli en del av Russland, er det nærliggende å frykte at russerne nå annekterer Krim i strid med folkeretten, sier han til NTB.

Ifølge en valgdagsmåling stemte 93 prosent for at den selvstyrte regionen i Ukraina skal bli del av Russland.

– Det er det minst overraskende resultatet man kunne tenke seg. Folkeavstemningen ble gjennomført med russiske soldater i Krims gater. Den er ikke legitim og i strid med folkeretten, sier Brende, viser til at Russland anerkjente Krim som del av Ukraina i 1994.

Les også: Krim stemte JA til Russland

– Det er uhørt å gjennomføre en folkeavstemning på et annet lands territorium med egne soldater i gatene, fortsetter han.

Brende utelukker ikke at EUs utenriksministre mandag vedtar nye restriktive tiltak overfor Russland.

– Putins opptreden er populær hos mange i hjemlandet, men den koster dyrt i form av kapitalflukt. Børsene stuper og rubelen faller, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus