Færre asylsøkere til Norge i år

KAN IKKE SPÅ: – Det er for tidlig å si om færre asylsøkere nå er en ny trend eller bare noe midlertidig, sier UDI-direktør Frode Forfang. Foto: NTB/Scanpix
KAN IKKE SPÅ: – Det er for tidlig å si om færre asylsøkere nå er en ny trend eller bare noe midlertidig, sier UDI-direktør Frode Forfang. Foto: NTB/Scanpix

I februar kom det 568 asylsøkere til Norge. Det er det laveste tallet på en enkelt måned på sju år og nesten 20 prosent færre enn i februar i fjor, viser tall fra UDI.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I februar i fjor søkte 679 personer om asyl i Norge. Vi må tilbake til juli 2007 for å finne en måned der det kom færre enn 568 asylsøkere. Da kom det 492, opplyser seniorrådgiver Therese Bergwitz-Larsen i Utlendingsdirektoratet (UDI) til NTB.

Også i januar i år falt tallet på asylsøkere til Norge. Da kom det 760, som er 230 færre enn til samme tid i fjor, viser UDI-tallene.

Færre i Danmark

Tallene faller også i Danmark, fra 760 asylsøkere i januar i fjor, til 542 i januar i år, ifølge den danske Udlændingestyrelsen.

Utlendingsdirektoratet er imidlertid usikre på om fallet i tallet på søkere er starten på en ny trend.

– Det er for tidlig å si om færre asylsøkere nå er en ny trend eller bare noe midlertidig, sier UDI-direktør Frode Forfang til NTB.

– Usikkerheten forsterkes av at mange andre europeiske land og Europa samlet opplever det motsatte, nemlig at antallet asylsøkere er på vei opp, sier UDI-direktøren.

Les også: Får innvilget asyl – drar til hjemlandet på ferie

Flere til Sverige

Sverige, som er det landet i verden som tar imot flest asylsøkere per innbygger, har tatt imot 8.568 asylsøkere i årets to første måneder, mer enn seks ganger så mange som Norge og en økning på over 20 prosent fra samme periode i 2013, viser statistikk fra det svenske Migrationsverket.

I Norge har det kommet 20 prosent færre i samme periode.

– For enkelte av gruppene Norge får mange av, er det store sesongsvingninger. Det gjelder spesielt eritreere. Vi må derfor være forberedt på at situasjonen kan endre seg raskt, sier Frode Forfang.

De til sammen 1.328 asylsøkerne som har kommet til Norge så langt i år, fordeler seg på 76 land, men nesten en firedel, 300 personer, kommer fra Eritrea.

På andreplass kommer asylsøkere fra det borgerkrigsherjede Syria, med 195 personer. Somaliske borgere ligger på tredjeplass, med 136 asylsøkere.

Les også: Færre asylsøkere til Norge i januar

Økt flyktningkvote

Sosialistisk Venstreparti foreslo denne uken Norge bør ta imot 5.000 syriske flyktninger – fem ganger flere enn tidligere vedtatt.

Justisdepartementet sa fredag til NTB at dette ikke var aktuell politikk, men åpnet for at kvoten kunne justeres opp om det kom færre asylsøkere.

– Regjeringen vil vurdere å øke antallet overføringsflyktninger når asylanttilstrømmingen til Norge avtar, sa politisk rådgiver André Kolve (Frp) i Justisdepartementet.

I dag sitter det i norske asylmottak om lag 5.000 personer som har fått endelig avslag og som skal ut av Norge. Det sitter også rundt 5.000 personer på mottak som har fått opphold, men som venter på å bli bosatt i kommuner.

Les også: Regjeringen haste-vedtok EUs nye regler for asylsøkere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus