Ukraina anklager Russland for militærinvasjon i sørøst

Væpnede menn som antas å være russiske soldater, utenfor en ukrainsk militærbase i Perevalnoje, nær byen Simferopol på Krim-halvøya. Ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet har russiske styrker også forsøkt å innta en av halvøyas naboregioner. Foto: Vasilij Fedosenko / Reuters / NTB scanpix.
Væpnede menn som antas å være russiske soldater, utenfor en ukrainsk militærbase i Perevalnoje, nær byen Simferopol på Krim-halvøya. Ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet har russiske styrker også forsøkt å innta en av halvøyas naboregioner. Foto: Vasilij Fedosenko / Reuters / NTB scanpix.

Ukrainske myndigheter anklager Russland for å ha invadert naboregionen til Krim-halvøya sørøst i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske styrker har tatt kontroll over Strilkove, som ligger like nordøst for Krim-halvøya, ifølge det ukrainske utenriksdepartementet.

Ukraina kommer til å bruke alle tilgjengelige midler for å stanse Russlands militærinvasjon, heter det i en uttalelse fra departementet, som krever at styrkene trekkes ut umiddelbart.

Rundt 120 russiske soldater og tre pansrede personellkjøretøyer skal ha inntatt forsvarsstillinger i området. Ukrainske grensevakter forteller at de er blitt forklart at de russiske soldatene er der for å beskytte et gassanlegg mot mulige terroraksjoner.

– På nåværende tidspunkt er det ingen fare for konfrontasjon, ifølge den ukrainske grensevakten.

Les også: Titusener protesterte mot Putins Ukraina-inngripen

Avverget

Tidligere lørdag opplyste landets forsvarsdepartement at ukrainske styrker hadde klart å forhindre russiske styrker i å innta det samme området. Landstripen de russiske soldatene skal ha beveget seg inn på, går helt parallelt med nordøstkysten av Krim-halvøya, som russiske styrker allerede har tatt kontroll over.

– Enheter fra Ukrainas væpnede styrker avverget et forsøk fra soldater i Russlands væpnede styrker på å innta Kherson-regionen av Arbatskaja Strelka, uttalte departementet.

Det skal ha blitt brukt fly, bakkestyrker og fallskjermsoldater i den ukrainske operasjonen.

Les også: Duket for «ulovlig» folkeavstemning på Krim

– Skandaløs opptrapping

Enhver ny russisk troppeforflytning sør i Ukraina vil være en skandaløs opptrapping av krisen på Krim-halvøya, sa USAs FN-ambassadør Samantha Power etter å ha hørt meldingene om russiske styrker i naboregionen til Krim.

Hun legger til at amerikanske myndigheter nå undersøker meldingene, som kom mens FNs sikkerhetsråd var samlet for å stemme over en Ukraina-resolusjon.

Det er spent i Ukraina i forkant av søndagens folkeavstemning på Krim, der innbyggerne skal si sin mening om hvorvidt de ønsker at halvøya skal bli en del av Russland.

Les også: Russland la ned veto mot Ukraina-resolusjon

Russiske styrker har de siste dagene også hatt militærøvelser i nærheten av den ukrainske grensa. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa fredag at landet ikke har noen planer om å innta sørøstlige deler av Ukraina.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus