Russland la ned veto mot Ukraina-resolusjon

FNs sikkerhetsråd diskuterte torsdag krisen i Ukraina. Lørdag ettermiddag var rådet igjen samlet. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB scanpix.
FNs sikkerhetsråd diskuterte torsdag krisen i Ukraina. Lørdag ettermiddag var rådet igjen samlet. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB scanpix.

Russland har som ventet lagt ned veto mot en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som erklærer søndagens folkeavstemning på Krim-halvøya ugyldig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russerne la ned veto mot resolusjonsforslaget som var blitt fremmet av USA, under et møte i Sikkerhetsrådet lørdag.

– Det er ingen hemmelighet at Russland kommer til å legge ned veto mot resolusjonen, sa den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin like før avstemningen.

Russland er et av de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd som har vetorett.

Innbyggerne på Krim-halvøya skal søndag si sin mening om løsrivelse fra Ukraina og nærmere tilknytning til Russland.

Les også: Duket for «ulovlig» folkeavstemning på Krim

Brende: Beklagelig russisk veto

- Russlands veto var forventet, men er likevel dypt beklagelig, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding lørdag ettermiddag.

Norge var medforslagsstiller til resolusjonsforslaget.

Vedtaket som Russland blokkerte ville ha bekreftet Ukrainas suverenitet, uavhengighet, enhet og territorielle integritet. Teksten ville også ha fastslått at morgendagens planlagte folkeavstemning på Krim er ugyldig.

- Det er positivt at ingen av Sikkerhetsrådets andre medlemmer stemte imot resolusjonen. Det understreker den brede internasjonale respekten for Ukrainas grenser og sender et tydelig signal til Russland, sier utenriksminister Brende.

Les også: Titusener demonstrrerer i Moskava

Politisk spor ut av krisen

Forslaget til vedtak nevnte ikke Russland særskilt, men understreket sentrale folkerettslige prinsipper i FN-pakten som territoriell integritet og fredelig bileggelse av konflikt gjennom politisk dialog og internasjonal mekling.

Samtidig ville resolusjonen ha stilt krav til styresmaktene i Ukraina om å respektere folkeretten og å ivareta minoriteters rettigheter.

- Resolusjonsforslaget var godt balansert og foreslo et politisk spor ut av krisen. Det er derfor dypt beklagelig at det ikke ble vedtatt, sier utenriksministeren i pressemeldingen.

- Jeg legger til grunn at FNs generalsekretær vil videreføre sitt personlige engasjement for å bilegge konflikten i samarbeid med regionale organisasjoner som OSSE, sier Brende.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus