Titusener protesterte mot Putins Ukraina-inngripen

Anslagsvis 50.000 mennesker deltok i en demonstrasjon i Moskva lørdag mot Russlands militære inngripen på Krim-halvøya i Ukraina. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB scanpix.
Anslagsvis 50.000 mennesker deltok i en demonstrasjon i Moskva lørdag mot Russlands militære inngripen på Krim-halvøya i Ukraina. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB scanpix.

Dagen før folkeavstemningen på Krim i Ukraina deltok rundt 50.000 mennesker i en demonstrasjon i Moskva mot Russlands militære inngripen i nabolandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstranter med både ukrainske og russiske flagg ropte slagord fra vinterens protester mot Ukrainas styrtede president Viktor Janukovitsj.

«Okkupasjonen av Krim er en skam for Russland» og «Ligg unna Ukraina», lød noen av ropene fra folkemengden.

Folket på Krim skal søndag stemme om tilslutning til Russland.

– Russlands fiende

Demonstrasjonen i Moskva er trolig den største siden protestene i forbindelse med valgene i 2011 og 2012. En direkteoverføring av protesten på internett skal ha blitt sett 240.000 ganger.

– Vi er patrioter, og Putin er Russlands fiende, sa protestlederen Ilja Jasjin fra scenen.

Les også: Duket for «ulovlig» folkeavstemning på Krim

Universitetsprofessoren Jelena Orlova (47) bar en plakat med påskriften «Ukraina er en uavhengig stat». Hun tror ikke demonstrasjonen vil endre noe, men ser det som en plikt å si fra.

– Jeg er ikke enig i Putins politikk. Jeg er motstander av annekteringen av Krim. Jeg mener Russland bør respektere Ukrainas grenser, sier hun.

Russland sendte tusenvis av soldater inn på Krim etter at Janukovitsj i februar ble fjernet fra makten som følge av tre måneder med demonstrasjoner i Kiev.

To drept i Kharkiv

Opptakten til folkeavstemningen ble også preget av sammenstøt i byen Kharkiv øst i Ukraina. Landets fungerende president Oleksandr Turtsjynov sa i en tale til landets nasjonalforsamling lørdag at det var «agenter fra Kreml» som sto bak urolighetene.

En prorussisk demonstrant og en tilfeldig forbipasserende ble drept da ukrainske nasjonalister åpnet ild mot en gruppe menn som forsøkte å storme nasjonalistenes hovedkvarter i Kharkiv fredag kveld, ifølge politiet.

Les også: Kerry vil ha garantier for at Russland ikke annekterer Krim

Uroen startet tidligere samme dag da en gruppe nasjonalister skal ha åpnet ild mot prorussiske demonstranter i sentrum av byen. Ingen ble alvorlig såret i skytingen, men et titall demonstranter tok opp jakten på nasjonalistene, som satt i en bil. Det førte dem til hovedkvarteret til nasjonalistgruppen Ukrainske patrioter.

Da politiet kom til stedet, tok nasjonalistene gisler i andre kontorer i samme bygning. Seks personer ble såret i en skuddveksling på stedet, deriblant en politibetjent. Etter hvert overga nasjonalistene seg.

I alt 30 personer ble pågrepet, opplyser politiet.

Spent situasjon

Krisen på Krim og i Ukraina har ført til en dramatisk konfrontasjon mellom Russland og Vesten. Russland mener regimeskiftet i Kiev ble drevet fram av fascistiske elementer som med støtte fra Vesten kuppet makten.

Russland rykket derfor inn på Krim for å «beskytte» de russisk-talende på halvøya, selv om lite har tydet på at de er reelt truet av maktskiftet i Kiev. Det er de sterkt pro-russiske, selvutnevnte regionalmyndighetene på Krim som med Russlands støtte har tatt til orde for søndagens folkeavstemning.

Vesten og internasjonale organisasjoner mener avstemningen er ulovlig, og at Russland opptrer i strid med folkeretten.

Russland risikerer derfor harde sanksjoner fra EU og USA hvis landet ikke går i dialog med Ukraina for å løse krisen. Ifølge en lekkasje fredag risikerer en lang rekke av Putins aller nærmeste støttespillere innreisenekt til EU og USA.

Krisen har allerede rammet Russland hardt økonomisk ved kraftig børsfall, kapitalflukt og sviktende tillit.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus