Skuffede birkebeinere får ikke pengene tilbake

TATT AV VINDEN: Styreleder Hans Petter Wahl Adolfsen i Birken AS sier arrangøren vurderte å utsette løpet til søndag, men at dette raskt ble avvist. Han medgir at mange nok kunne ha tatt turen over fjellet uten store problemer. Foto: Birkebeinerrennet
TATT AV VINDEN: Styreleder Hans Petter Wahl Adolfsen i Birken AS sier arrangøren vurderte å utsette løpet til søndag, men at dette raskt ble avvist. Han medgir at mange nok kunne ha tatt turen over fjellet uten store problemer. Foto: Birkebeinerrennet

De 17.000 påmeldte til lørdagens avlyste Birkebeinerrenn får ikke penger tilbake fra arrangøren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det står i vårt program at arrangøren beholder startkontingenten hvis rennet blir avlyst på arrangementsdagen, sier styreleder og daglig leder Hans Petter Wahl Adolfsen i Birken AS til NTB.

– Det er forferdelig trist at rennet ble avlyst, men vi må ha forståelse for at juryen setter sikkerheten i høysetet, sier han.

Skuffelsen var stor hos dem som hadde sett fram til å gå det tradisjonsrike skirennet fra Rena til Lillehammer. Sterk vind i fjellet var juryens begrunnelse for avlysningen.

– Surt

Magnus Skaar (32) fra Haslum i Bærum hadde forberedt seg godt til rennet han har gått seks ganger tidligere.

– Det er veldig surt at det ble avlyst. I startområdet var det sol og blå himmel, men jeg har jo forståelse for at arrangøren avlyser når det blåser kraftig på fjellet, sier han til NTB.

At startkontingenten holdes tilbake, er noe han aksepterer.

– De har jo sine utgifter uansett, så det får vel være greit.

Manager Emil Søbak Gundersen i Team LeasePlan Go, med blant andre Jørgen Brink og Audun Laugaland i stallen, mener arrangøren gjorde rett i å avlyse.

– Det er uforsvarlig å sende to tredeler av dem som skulle stille til start, over fjellet under slike forhold, sier han.

Gundersen sier laget selvsagt er skuffet over at rennet ble avlyst, og retter mild kritikk mot arrangøren for ikke å ha hatt en back up-plan for eliteløperne som var påmeldt.

Vurderte søndag

Styreleder Hans Petter Wahl Adolfsen i Birken AS sier arrangøren vurderte å utsette løpet til søndag, men at dette raskt ble avvist. Han medgir at mange nok kunne ha tatt turen over fjellet uten store problemer.

– Vi er et arrangement for massene. Våre deltakere er i ulik alder og har forskjellig kapasitet og treningsgrunnlag, sier han.

I utgangspunktet ble starten på rennet utsatt med én time fra klokka 7.30 til 8.30. Rett før klokka 7.45 kom imidlertid meldingen om at rennet ikke lar seg gjennomføre.

En av dem som var skuffet over avlysningen, var Phil Shaw fra Canada.

– Jeg kom til Norge nå kun for å gå Birken, så jeg er veldig skuffet over at dette ikke gikk, sier 47-åringen til E24.

Ifølge avisa Østlendingen ble det lørdag målt vind på opptil 20 sekundmeter vind på Raufjellet.

Birkebeinerrennet på ski er 54 kilometer og går fra Rena i Hedmark til Lillehammer i Oppland. Det ble første gang gjennomført i 1932. Også i 2007 ble rennet avlyst på grunn av sterk vind – da for første gang.