Ecuador-siktet kvinne sier hun er uskyldig

Den norske advokaten til den 50 år gamle kvinnen som sitter fengslet i Ecuador, siktet for narkotikasmugling, fikk fredag snakke med sin klient for første gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var en særdeles kort samtale på i underkant av to minutter fra fengselet i Quito. Jeg hørte jo at hun er preget av dette, men samtidig er hun fattet. Hun sier at det er forferdelige forhold i fengselet, og at hun deler celle med fire andre kvinner, sa advokat Nils Anders Grønås til NTB fredag kveld.

Kvinnen, som er bosatt på Sørlandet, ble pågrepet på flyplassen i Ecuadors hovedstad Quito 28. februar og har siden sittet fengslet. Hun skal ha hatt 3 kilo kokain i bagasjen.

To uker senere fikk hun altså snakke med sin norske advokat på telefon fra kvinnefengselet Centro de detencion provisional Pichincha. Advokaten er engasjert av hennes familie i Norge.

Fikk koffert

I samtalen forklarte 50-åringen blant annet at hun hadde blitt lurt av en person på et hotell og bedt om å ta med en koffert med noen dokumenter som skulle til London.

– Hun sjekket inn på vanlig vis på flyplassen. Etter en stund ble hun ropt opp over høyttaleranlegget og bedt om å komme til et bestemt sted i terminalen. Der ble hun konfrontert med innholdet i kofferten. Hun synes dette er helt grusomt og gjentok at hun er uskyldig, sa Grønås.

Ifølge Kripos skal kvinnen ha overført 500.000 kroner til kontoer i Ecuador det siste året. Pengene skal ha blitt overført til hennes ecuadorianske venn eller folk i hans omgangskrets, skriver Lindesnes Avis.

Avisa skriver at hun skal ha tatt opp lån for å klare dette. Pengene skal ha vært tiltenkt medisinsk hjelp til den angivelig alvorlig syke mannen.

Fire ukers varetekt

Grønås sier at den offentlig oppnevnte forsvareren hennes i Quito ikke er kjent med at det er planlagt noen rettslig høring i uken som kommer.

– Da jeg snakket med ham i går, var han ikke kjent med det. Han mente at det fra 1. mars vil gå 30 dager med etterforskning og trodde det blir et nytt fengslingsmøte etter det, der politiet vil legge fram de bevisene de har. Da vil den videre fengslingen bli avgjort, sier han.

Kristiansand-advokaten har en dialog med ambassaden i Chile, konsulatet i Ecuador og den lokale forsvareren i byen med nær to millioner innbyggere.

– Jeg har vært i kontakt med dem jeg kan, men må ha flere samtaler med min klient for å få flere detaljer og historien bak. Før jeg eventuelt reiser ned, må jeg ha en klar formening om hva jeg skal gjøre. Det første jeg sa til henne i dag, var at hun uansett måtte kontakte meg igjen så raskt som overhodet mulig hvis samtalen ble brutt, sa Nils Anders Grønås.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus