– Nære Putin-medarbeidere på sanksjonsliste

Flere av president Vladimir Putins nærmeste medarbeidere kan få innreiseforbud til EU og USA, melder avisen Bild. Foto: Mikhail Klimentjev / RIA Novosti / Kreml / Reuters / NTB scanpix.
Flere av president Vladimir Putins nærmeste medarbeidere kan få innreiseforbud til EU og USA, melder avisen Bild. Foto: Mikhail Klimentjev / RIA Novosti / Kreml / Reuters / NTB scanpix.

Flere av Vladimir Putins mest betrodde medarbeidere i det russiske maktapparatet kan få innreiseforbud til EU og USA, skriver Bild.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske storavisen har sine opplysninger fra diplomater i Washington og Brussel.

Blant de 13 navnene på listen er flere sentrale regjeringsmedlemmer og mange av den russiske presidentens mest lojale støttespillere fra sikkerhetstjenestene. Stabssjef Sergej Ivanov og sikkerhetssjefene Aleksandr Bortnikov og Nikolaj Patrusjev er tre av navnene på listen.

Også toppsjefene i Russlands to største selskaper, Aleksej Miller i Gazprom og Igor Setsjin i Rosneft, står på listen.

Stiller krav

De russiske samfunnstoppene risikerer innreiseforbud til Europa og USA hvis sanksjonene blir vedtatt i kjølvannet av søndagens folkeavstemning på den nå russisk-kontrollerte Krim-halvøya i Ukraina. EU har kalt Russlands inntog på Krim et klart brudd på folkeretten.

Les også: Kerry vil ha garantier for at Russland ikke annekterer Krim

For å droppe sanksjonene, krever Vesten at Russland trekker seg tilbake fra Krim og går i dialog med Ukraina.

USAs utenriksminister John Kerry vil ha garantier fra sin russiske kollega Sergej Lavrov om at Russland ikke annekterer Krim-halvøya. De to møttes til samtaler i London fredag i det som trolig er et siste forsøk på å løse krisen før Krim-valget.

Svarer med samme mynt?

Helge Blakkisrud ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) peker på at det vil skape trøbbel for samarbeidet mellom øst og vest hvis personene på Bilds liste får innreisenekt.

– Det er klart dette rammer, men Russland har varslet at man vil svare med samme mynt. Det vil kunne gi store problemer for fortsatt politisk, økonomisk og sikkerhetspolitisk dialog med Russland hvis denne verken kan foregå i Europa, USA eller Russland, sier forskeren til NTB.

– Mange av disse tilhører den såkalte siloviki-kretsen rundt Putin. At det er den kretsen som rammes, er ikke så overraskende, sier han.

Siloviki er en mye brukt beskrivelse av den tidligere KGB-agenten Putins nære allierte fra sikkerhetsapparatet.

Skyttergrav

Blakkisrud er usikker på om lekkasjen av sanksjonslisten kan fremskynde forhandlinger om Krim og Ukraina.

– Kanskje er trusselen om gradvis opptrapping av sanksjoner noe som kan bidra til å få Russland til forhandlingsbordet. Men det gjelder å ikke gå slik fram at man risikerer at Russland graver seg ned i sin skyttergrav, sier han.

– Det er viktig for Putin å forhandle ut fra en sterk posisjon slik at han ikke ender opp med å tape ansikt. For Putin må et forhandlingsresultat kunne presenteres som en seier for Russland, Krim og de russisk-språklige i Ukraina.

Les også: – USA vurderer å sende våpen til Ukraina

– Ingen liste klar

EU-diplomater sier samtidig at Unionen bruker en liste med 120– 130 navn som grunnlag for sitt arbeid med innreiseforbud og sperring av kontoer.

– Det er umulig å si noe om antallet navn. Hvis det sirkulerer lister nå, er det altså ikke de riktige listene, sier en sentral EU-kilde.

EU-maskineriet kommer til å jobbe med listen gjennom hele helgen og helt fram til Unionens 28 utenriksministre møtes mandag.

Det er de som har det siste ordet, og de kan velge å stryke, legge til og endre ytterligere når de skal ta endelig stilling til straffetiltakene de har truet russerne med siden forrige uke.

Med så sentrale navn i sirkulasjon allerede før helgen er det imidlertid liten tvil om at europeerne nå for alvor legger press på Putin. Han har ikke innfridd kravene EU har stilt, sier diplomater i Brussel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus