Studenter «drømmer om norske fengsler»

Studentene har laget denne billedkollasjen der de sammenligner forholdene ved studenthjemmet med situasjonen i et norsk fengsel. Foto: Imgur/Nettavisen/Janne Bjergli.

– En fattig makedonsk student ville fått høyere levestandard om han dro til Norge og begikk en forbrytelse, sier representant for lokal studentorganisasjon. Se sjokkbildene fra makedonske studenthybler her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildeserien over er tatt i studenthjemmet Goce Delchev i Skopje, knyttet til universitetet med samme navn, som er det største i Makedonia. Mugg, råte, sopp, og lekkasjer preger livet i blokkene.

Studentene tyr nå til internett for å få oppmerksomhet om de uverdige boforholdene.

Et av bildene i serien sammenligner situasjonen i studenthjemmet med forholdene i et norsk fengsel.

– I Makedonia blir de skandinaviske landene betraktet som en rollemodell. Dere har et velferdssystem og institusjoner som fungerer. Når et av bildene sammenligner situasjonen i norske fengsler med makedonske studenthybler er det for å illustrere hvordan studenter ved å reise til Norge og begå et lovbrudd faktisk kunne endt med en bedre bosituasjon i norsk fengsel, sier Stefan Aleksik til ABC Nyheter.

Han jobber i den ikkestatlige organisasjonen Youth Educational Forum, som jobber for å bedre situasjonen for studenter i landet.

Baderom fra en av studentblokkene. Foto: Imgur.Baderom fra en av studentblokkene. Foto: Imgur.

Studentaktivisten understreker at ingen studenter han kjenner har sagt de vil dra til Norge i denne hensikt, og at uttalelsen kun er ment for å illustrere omfanget av problemet.

Studentblokkene i Skopje er statlig eid og finansiert, og drevet gjennom en offentlig institusjon. De er oppkalt etter den makedonske frigjøringshelten Gotse Delchev.

– Vi hjemsøkes av korrupsjon på alle samfunnsområder, også i utdanningssystemet, sier Aleksik og legger til:

– Situasjonen gjelder ikke bare denne bygningen, det er samme situasjon på studenthybler over hele landet.

Studenthjemmet Goce Delchev ble oppført i 1969, og består av fire ulike blokker. Hver blokk har 14 etasjer.

1200 beboere

Det bor over 1200 studenter i blokkene.

– Tidligere forsøk på å rette søkelys mot boforholdene her har ført til utpressing og utkastelse av studenter, sier Aleksik.

Studentene som står bak publiseringen av bildene på nett kaller seg Operasjon studenthjem. De foretrekker å være anonyme av frykt for at enkeltpersoner skal bli utsatt for press, men har besvart ABC Nyheters spørsmål på e-post:

– Disse bildene viser vår hverdag. Vi overlever vel mer enn vi lever. Det er en rekke problemer, heisen står som regel, så enkelte studenter må hale bagasjen sin opp 14 etasjer. Å gå i gangene kan være en utfordring hvis det regner ute. Ingenting her er reparert eller endret siden studenthjemmet ble bygd. Det er også problemer med fukt og sopp. Varmtvann er en sjeldenhet, og i de kaldeste månedene – desember og januar – hadde vi ikke varmtvann på over to uker. Sentralvarme er også sporadisk.

– Ideen med å dele bildene var å illustrere hvor vanskelig situasjonen er for studentene i disse blokkene. Ved å henvende oss til internasjonale medier håper vi å få oppmerksomhet omkring situasjonen. Vi opplever at det er vanskelig å nå gjennom i lokale medier, og at lokale myndigheter ignorerer oss.

Høy arbeidsledighet

Prisen for å bo i det slitte studentkompekset er 456 kroner per måned, der halvparten går til matbonger. Gjennomsnittlig månedsinntekt i Makedonia er cirka 4200 kroner. Å leie en vanlig leilighet koster mellom 700-800 kroner i måneden, i tillegg kommer utgifter til mat, strøm og vann.

Fukt, råte og muggsopp preger veggene i blokka. Foto: Imgur.Fukt, råte og muggsopp preger veggene i blokka. Foto: Imgur.

Makedonia har blant verdens høyeste ledighetstall blant unge. En av to unge personer i den nasjonale arbeidsstyrken går ledig, ifølge ILO-tall fra 2013. Den tidligere jugoslaviske republikken har omkring 2 millioner innbyggere.

– Bruken av bilder fra et norsk fengsel var ment som en sammenligning for å vise hvor mye bedre et fengsel kan være enn dette stedet. Vi føler oss som fanger, og vi har ikke gjort noe galt, skriver studentene.

(Bildene fra det norske fengselet stammer fra en reportasje Nettavisen gjorde fra Halden fengsel da det åpnet i 2010. ABC Nyheter får opplyst hos Kriminalomsorgen at standarden ved fengselet ikke er representativ for norske fengsler.)

Lover bedring

Davor Politov, talsmann for det makedonske utdanningsdepartementet, sier forbedring av boligstandarden for landets studenter har høy prioritet for myndighetene.

– Disse fotografiene, som har blitt offentliggjort i noen makedonske og utenlandske medier, ble tatt like etter at det hadde vært en mindre brann i Goce Delcev-bygget, skriver Politov i en e-post til ABC Nyheter.

Det er vannlekkasjer flere steder i blokka, ifølge studentene som har dokumentert bosituasjonen sin. Foto: Imgur.Det er vannlekkasjer flere steder i blokka, ifølge studentene som har dokumentert bosituasjonen sin. Foto: Imgur.

– Kort tid etter brannen ble denne delen av bygningen restaurert med midler fra utdanningsdepartementet, fremholder Politov.

Uttalelsen opprører imidlertid Stefan Aleksik i Youth Educational Forum:

– Dette er blank løgn, sier han på telefon til ABC Nyheter.

– Bildene dokumenter hvordan studenter fremdeles lever i Goce Delchev, man kan gå inn i hvilken som helst av disse fire blokkene og se selv. Det har ikke vært noen restaurering, sier han.

Uansett hvordan det måtte være med den saken lover Politov at myndighetene vil ta grep i neste parlamentsperiode:

– Restaureringen og forbedringen av forholdene i studenthjemmet Goce Delchev vil gjenopptas umiddelbart etter valget til ny nasjonalforsamling. Vi har ferdigstilt et prosjekt for restaurering av studenthjemmet som vil gjennomføres i sommer da det er lavere antall av studenter i blokkene. De siste årene har regjeringen investert nærmere 200 millioner denarer (omkring 57 millioner kroner) for å bedre standarden i studenthjemmene. Vi vil fortsette med disse investeringene i neste periode og forbedre levestandarden. Regjeringen har allerede bygd nye, moderne boliger i studenthjemmet Stiv Naumov som vil bli tatt i bruk neste periode, skriver han.

Bruker over en milliard på «kitsj»

Den makedonske regjeringen, ledet av det konservative og nasjonalistiske partiet VMRO, har også andre utgifter å tenke på. Det storstilte prosjektet Skopje2014 har et offisielt budsjett på 207 millioner euro (1,7 milliarder kroner), som inkluderer restaureringen av hovedstadens departementer, et nytt nasjonalteater og en triumfbue.

Kritiske røster har kalt byggeprosjektene i den makedonske hovedstaden et uttrykk for «historisk kitsj», og mener det anslåtte budsjettet virker umulig å overholde, skrev Spiegel Online i november.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus