– USA vurderer våpenforsyninger til Ukraina

Lokale selvforsvarsgrupper har satt opp provisoriske sperringer mange steder på Krim-halvøya. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Lokale selvforsvarsgrupper har satt opp provisoriske sperringer mange steder på Krim-halvøya. Foto: Reuters / NTB scanpix.

USA har laget et utkast til en FN-resolusjon som fordømmer den planlagte folkeavstemningen om Krim. Samtidig vurderer USA en forespørsel fra Ukraina om forsyning av våpen og ammunisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge anonyme tjenestemenn har Det hvite hus allerede har besluttet å bidra med militære matrasjoner, men de sier til Reuters at også våpenforsyninger fortsatt er under vurdering.

Wall Street Journal meldte torsdag at Ukraina har bedt om både våpen, ammunisjon og etterretningsbistand. Men Obama-administrasjonen hadde da bestemt seg for ikke å gi våpenhjelp på grunn av skadene det vil gjøre på forholdet til Russland.

Fredag møtes USAs utenriksminister John Kerry sin russiske kollega Sergej Lavrov i London for å diskutere krisen i Ukraina.

Les også: - Russland ønsker ikke krig i Ukraina

Foreslår FN-resolusjon

USA har laget et utkast til en resolusjon i FNs sikkerhetsråd om Ukraina. Utkastet, som fordømmer den planlagte folkeavstemningen om Krims fremtid søndag, er sendt til alle medlemmene av Sikkerhetsrådet, og USA ønsker å få en avstemning om resolusjonen for søndag.

Men Russland har gjort det klart at de kommer til å legge ned veto, opplyser diplomatiske kilder. I tillegg kan Kina komme til å avstå fra å stemme.

USAs FN-ambassadør Samantha Power sier tiden nå er i ferd med å renne ut for å finne en fredelig løsning på krisen. Hun ber innstendig Russland om å lytte til «et bemerkelsesverdig samstemt» sikkerhetsråd.

Les også: Ukrainas president frykter invasjon

I resolusjonsutkastet til USA heter det at folkeavstemningen søndag er ulovlig, og den tar til orde for at den ikke blir anerkjent av noen stater.

– Hvis Russland ikke svarer på folkeavstemningen på Krim med forhandlinger og tilbaketrekking, blir det mandag tatt en rekke alvorlige skritt fra USA og Europa mot Russland, advarer utenriksminister Kerry.

Feilvurdering

Russland har tidligere tatt over områder fra tidligere Sovjetstater uten at det fikk alvorlige konsekvenser. I 2008 invaderte Russland Georgia og tok kontroll over to utbryterregioner.

Men om Vladimir Putin regnet med at det samme skulle skje denne gangen, har han muligens gjort en feilvurdering, skriver Reuters.

I tillegg til kraftige reaksjoner fra USA, er det i EU Tysklands Angela Merkel som er mest krass i kritikken. Merkel var i starten mer forsiktig enn sine europeiske kollegaer. Tyskland er det EU-landet som har tettest bånd til Russland, og statsministeren sies å ha god kontakt med Putin på grunn av sine russiskkunnskaper.

Men de siste dagene er det Merkel som har presset på for at EU skal innføre like strenge sanksjoner som USA.

Mottiltak

Russland har lovet mottiltak dersom EU innfører sanksjoner etter folkeavstemningen søndag. Men EU-lederne ser ut til å kalkulere med at tapene blir større for Russland enn for Europa. Handelen mellom Unionen og Russland utgjør 15 prosent av den russiske økonomien mot bare 1 prosent av EU-landenes.

Det russiske aksjemarkedet var torsdag ned 20 prosent siden midten av februar, og på sitt laveste nivå på fire og et halvt år.

Samtidig justerte Goldman Sachs vekstprognosene for Russland i år ned fra 3 til 1 prosent, på grunn av urolighetene i Ukraina. Ifølge banken har allerede 45 milliarder dollar strømmet ut av Russland.