Stabell: Viktig å ikke bli paranoid

Advokat Harald Stabell på sitt kontor foran bokhyllen der han mistenker at noen som var involvert i Treholt-saken hadde plassert utstyr til å avlytte kontoret hans i 2010 og 2011. Avlyttingsutstyret skal ha vært gjemt bak bøkene som han holder. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Advokat Harald Stabell på sitt kontor foran bokhyllen der han mistenker at noen som var involvert i Treholt-saken hadde plassert utstyr til å avlytte kontoret hans i 2010 og 2011. Avlyttingsutstyret skal ha vært gjemt bak bøkene som han holder. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Advokat Harald Stabell utelukker at andre saker enn Treholt-saken kan ha utløst avlytting av kontoret hans for tre år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stabell sier til NTB at han har tenkt seg nøye om etter at det ble klart at noen plasserte avlyttingsutstyr bak noen gamle bøker inne på kontoret hans i Oslo.

– Det er viktig å ikke bli paranoid her. Det er helt utenkelig at det skal ha vært andre saker enn Treholt-saken som var årsak til avlytting. Det passet med timingen også, sier Stabell, som var Arne Treholts forsvarer.

– Frustrerende

Advokaten forteller om mange spørsmål og mistanker om hvem som kan stå bak plasseringen av avlyttingsutstyret, men han er tilbakeholden med å lansere spekulasjoner ut i det åpne rom.

Les også: Opptakene fra Treholt-saken avgraderes

Både han og Treholt hadde irregulære opplevelser på den tiden de arbeidet med å sette sammen begjæringen om gjenopptakelse for Arne Treholt i 2010 og 2011.

– Da vi jobbet med den siste begjæringen om gjenopptakelse i 2011, opplevde vi at eposter til min innboks på min PC på Kypros, fra advokat Stabells kontor, ble borte over natten. Det var en veldig frustrerende opplevelse, sier Arne Treholt til Aftenposten og forteller at undersøkelser konkluderte med at det var «spesielle tjenester» som sto bak.

Stabell refererer til at politiet flere måneder etter anmeldelsen om avlytting henla saken med merkelappen «ukjent gjerningsmann».

Det ble funnet et fingeravtrykk på stedet hvor avlyttingsutstyret sto, men funnet gjorde ikke noe utslag i politiets register over slike avtrykk.

Les også: 2013: Regjeringsskifte og terror mot Statoil preget 2013

EOS-utvalget

Torsdag ble det kjent at Stortingets EOS-utvalg vil be Politiets sikkerhetstjeneste om en orientering.

– Det er helt normalt når det dukker opp slike saker i allmennheten at vi umiddelbart ber Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om en orientering, sier leder Eldbjørg Løwer i EOS-utvalget til Aftenposten.

Stabell sier han er ganske sikker på at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ikke kan han stått bak den angivelige overvåkingen fordi det ville være for risikabelt.

– Tipset var konkret knyttet til siste runde av Treholt-saken, der vi krevde gjenåpning på grunnlag av bevisjuks. Det er nærliggende å tenke at noen kan ha fryktet en gjenåpning og avsløring av bevisjuks, sier Stabell.

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad, som var aktor i spionsaken mot Arne Treholt, sier han er helt ukjent med at Stabell på noe tidspunkt ble avlyttet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus