Kjøligere vær og håp om sol

Uværet Kyrre raser i den nordlige delen av landet denne uka, men hvordan været blir framover er meteorologene usikre på. Her sleper Kystvaktskipet Harstad et lasteskip som mistet motorkraften i hardt vær og høy sjø utenfor kysten av Nord-Trøndelag. Foto: Kystvakta / NTB scanpix.
Uværet Kyrre raser i den nordlige delen av landet denne uka, men hvordan været blir framover er meteorologene usikre på. Her sleper Kystvaktskipet Harstad et lasteskip som mistet motorkraften i hardt vær og høy sjø utenfor kysten av Nord-Trøndelag. Foto: Kystvakta / NTB scanpix.

Etter forrige helgs ruskevær er det veldig usikkert hvor mye nedbør det blir framover. Det eneste sikre er at det blir noe kjøligere overalt, og da er det mulighet for klarvær og sol etter hvert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første del av helga vil preges av ekstremværet Kyrre som denne uka raser over Nord-Norge. Statsmeteorolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk institutt begynner med det han er sikrest på:

– Parallelt med uværet i nord blir det mer ruskevær også i sør denne helga, i form av mer vind og nedbør. Værtypene roer seg utover søndag, sier han til NTB.

Fra mandag er det hele mer usikkert:

– Vi har generelt et kaotisk værbilde. Atmosfæren er veldig usikker på seg selv, og vi har veldig mange løsninger i prognosene våre. Vi har landet på det vi ser som mest sannsynlig, men jeg blir ikke forundret om det blir annerledes.

Les også: Trøndelag og Nordland gjør seg klar for ekstremvær

Klart og kaldt

Det ene han er ganske sikker på er at fra søndag roer værforholdene seg i Nord-Norge:

– Det innebærer roligere vindforhold, med enkelte snøbyger i Finnmark og Troms, ellers opphold.

– Fra mandag ser det ut til at klarværet kommer, og det blir ganske rolig og litt kaldere, særlig i indre strøk. Fra onsdag og fram mot neste helg blir det fortsatt forholdsvis rolig og ganske kaldt i Nord-Norge, men noe økende bygevirksomhet, særlig i ytre strøk, sier Mentzoni.

I Sør-Norge ventes det også avtagende røft vær søndag:

– Det begynner med ganske sterk vind langs kysten og ikke minst i fjellet. Det blir en del nedbør, særlig på Vestlandet, i form av regn i lavlandet og som snø og sludd i høyden.

– Ikke noe sol på søndag?

– Østafjells kan vi få oppholdsvær først på søndag, senere blir det litt nedbør.

Best østafjells

Den siste uka har flere deler av landet opplevd klarvær og relativt høye temperaturer. På Kongsberg var det 16,6 grader onsdag.

– Slik blir det ikke neste uke. Det blir litt kjøligere i hele landet, men det kan variere.

I Sør-Norge vil vinden på kysten og i fjellet fortsette, men minke etter hvert.

– Bygeværet fortsetter fra mandag i Trøndelag og på Vestlandet, mens det blir lite eller ingen nedbør i lavlandet østafjells. Der kan det faktisk bli sol, sier Mentzoni.

Fra midten av uka fortsetter den skiftende værtypen i sør,

– Fra onsdag kan også Trøndelag og Vestlandet få oppholdsperioder, men hovedinntrykket er fremdeles periodevis vind og nedbør der, fortsatt lite nedbør østafjells, og en kjøligere værtype over det hele, selv om temperaturen vil variere noe.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus