EU trapper opp presset før Krim-avstemning

Storbritannias statsminister David Cameron foreslår reiseforbud for enkelte russiske politikere som en sanksjonsmulighet mot Russland. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Storbritannias statsminister David Cameron foreslår reiseforbud for enkelte russiske politikere som en sanksjonsmulighet mot Russland. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare dager før en varslet folkeavstemning om Krim-halvøyas status skal EU være enige om ordlyden i nye sanksjoner mot Russland. Russerne truer med mottiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs medlemsland er enige om et utkast til sanksjoner mot Russland, som blant annet omfatter reiseforbud og sperring av russiske midler i europeiske banker, ifølge Reuters. Nyhetsbyrået opplyser å ha fått tilgang til utkastet.

Dokumentet på sju sider beskriver tiltak som kan iverksettes hvis russiske myndigheter ikke endrer kurs på Krim og innleder samtaler for å få løst krisen i Ukraina.

Men en ledende russisk politiker sier sanksjoner fra EUs side vil få et klart svar.

Vil svare

Hvis EU begrenser tildelingen av visa til russiske politikere, vil russerne svare med samme mynt. Følgene for internasjonalt samarbeid kan bli store, sier Aleksej Putsjkov, som leder utenrikskomiteen i den russiske nasjonalforsamlingens andrekammer Dumaen.

Han pekte på Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Europarådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan få en situasjon verre enn under Den kalde krigen, da slike organisasjoner bidro til å dempe internasjonal spenning, sa Putsjkov.

Frankrikes president François Hollande sier på sin side klart nei til at Russland overtar Krim-halvøya fra Ukraina. En slik anneksjon vil være helt uakseptabel, sa Hollande til sin russiske kollega Vladimir Putin i en telefonsamtale onsdag.

Nye sanksjoner?

EU vil forsøke å undertegne første del av en planlagt assosiasjonsavtale med Ukraina i neste uke, sa Tysklands statsminister Angela Merkel onsdag. Hun varsler drøfting av nye sanksjoner mot Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Merkel sa etter et møte med sin polske kollega Donald Tusk i Warszawa onsdag at det ikke har skjedd framgang i arbeidet med å få i stand en kontaktgruppe med Russland i Ukraina-spørsmålet. Uten en slik kontaktgruppe er sanksjoner uunngåelige, tilføyde hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre måneder med masseprotester i Kiev endte med at Ukrainas president i februar ble avsatt etter at nesten 100 mennesker ble drept, langt de fleste demonstranter.

Etter maktovertakelsen rykket Russland inn militært på Krim i en aksjon vestlige land har beskrevet som et klart brudd på folkeretten. Ukrainas krise har derfor ført til den verste krisen mellom øst og vest siden den kalde krigens dager.

Søndag blir befolkningen på Krim i en folkeavstemning spurt om de ønsker å slutte seg til Russland.

Stemmer over utkast

Mandag skal EUs utenriksministre stemme over utkastet til vedtak om straffetiltak. Hvis det blir vedtatt, vil dette bli første gang EU innfører sanksjoner mot Russland siden den kalde krigens slutt. Det innebærer i få fall en betydelig forverring av forholdet mellom øst og vest.

Det første punktet i utkastet omhandler reiseforbud i eller gjennom EU for personer som har en «viktig rolle i å undergrave eller true Ukrainas territorielle integritet, suverenitet og uavhengighet».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det neste punktet innebærer mulighet for å holde tilbake penger og andre midler som finnes i banker og finansinstitusjoner i EU, og som tilhører personer som er «ansvarlig for handlinger som undergraver Ukrainas integritet», ifølge Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har allerede innført sanksjoner mot Russland, mens EU foreløpig har nøyd seg med å avblåse samtaler med landets myndigheter om visumlettelser.

Norges regjering har antydet at den kommer til å følge EUs linje i sanksjonsspørsmålet, og at Stortinget vil bli konsultert i saken.

Ikke militær inngripen

Spenningen på Krim er intens, men Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov varsler at landet ikke kommer til å gripe inn militært for å tvinge Russland på retrett.

– Vi kan ikke sette i verk en militær operasjon på Krim, fordi vi da vil legge vår østlige grense åpen og ubeskyttet, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Rent militært er Russland overlegen Ukraina, men en eventuell militær konflikt vil også bli svært kostbar for Russland.