Barnedraps-tiltalt mann gir moren all skyld

Vibeke Hein Bæra og Niels-Christian Schelver Petersen forsvarer den medvirkningstiltalte kjæresten til kvinnen som i Oslo tingrett mandag står tiltalt for å ha drept sitt eget barn ved drukning. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
Vibeke Hein Bæra og Niels-Christian Schelver Petersen forsvarer den medvirkningstiltalte kjæresten til kvinnen som i Oslo tingrett mandag står tiltalt for å ha drept sitt eget barn ved drukning. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.

Med svært negative karakteristikker av sin medtiltalte tidligere kjæreste (28), fraskriver den britisk-pakistanske mannen seg all skyld for at kvinnens lille datter er død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen og mannen, begge med pakistansk kulturbakgrunn, er drapstiltalt etter at hennes datter på ett år og ni måneder døde av drukningsskader i oktober 2010.

Onsdag var det den 35 år gamle mannens tur i vitneboksen. Han kom med svært negative beskrivelser av barnets mor.

– Det er vondt og ille å høre slikt, det er klart. Men denne saken handler om drap på et lite barn. Da blir hans karakteristikker av min klient helt underordnet, sier morens forsvarer, advokat Geir Hovland, til NTB.

Retten måtte avslutte dagen en time før tiden onsdag, fordi 35-åringen brøt sammen i vitneboksen og etterpå ikke var i stand til å besvare spørsmål.

Før han brøt sammen, gikk han kraftig i rette med påstandene kvinnen kom med i sin forklaring for retten de to foregående dagene. Han verken tilskyndet eller oppfordret på noen som helst måte moren til å disiplinere hennes halvannet år gamle datter med vold, hevdet han. Tvert imot prøvde han ifølge egen forklaring å avverge metodene som oppleves som rystende av retten.

I går: Drapstiltalt mor: – Gråt da jeg mishandlet henne

Oppvokst i Pakistan

35-åringen er født i London i England av pakistanske foreldre, men har hele barne- og ungdomsskoletiden bodd i Pakistan. Først da han skulle ta høyere utdanning flyttet han tilbake til Storbritannia, hvor han i dag bor.

I retten forklarte han at han ble opplevd som litt rampete fordi han kunne bryte med gjengs sosial praksis for eksempel ved å gå på fester. Han beskrev barndommen sin som normal og uten spesielle innslag av fysisk avstraffelse.

Hovland mener likevel den spesielle drapssaken har en vesentlig kulturell komponent, men understreker at han ikke knytter handlingene i saken til islam, men «til denne mannen».

Den tiltalte kvinnen på 28 år har forklart at hun anså 35-åringen som dypt religiøs og hevder at han øvet betydelig innflytelse over henne.

Den 28 år gamle kvinnen er søster av en barndomskamerat av 35-åringen.

Vennskapsforholdet mellom 28-åringen og 35-åringen utviklet seg raskt til et seksuelt forhold, selv om de begge var gift på hver sin kant og hadde to barn hver.

Bakgrunn: Kvinne for retten - skal ha druknet eget barn

Tvang hodet under vann

– Jeg hadde å håpe å være disse barnas redningsmann, men ... nå hører jeg bare jenta skrike, om og om igjen, sa 35-åringen gråtkvalt.

Da hadde han forklart for retten hvordan han selv opplevde de siste minuttene av den lille jentas liv. Moren hevder at hun handlet på instruks fra ham, og med hans klare forsikringer om at det ikke var fare for barnets liv, da hun senket barnets hode under vann for å få henne til å slutte gråte.

Barnet sluttet å puste.

Moren fikk liv i jenta igjen, ved hjelp av hjerte- og lungeredning, men kort tid etter, samme natt, fant hun datteren bevisstløs i barnesengen.

Hva skjønte moren?

Saken handler derfor ikke bare om hvem som gjorde hva, og hvem som skal dømmes og eventuelt frifinnes. Den handler også om forsett, altså hva som var morens intensjon og om hun innså hvilke følger handlingene hennes kunne ha.

Hovland framholder at moren ikke innså at barnet kunne dø når det fikk hodet nedsenket i vann, selv om 28-åringen først medga overfor politiet at hun var klar over denne risikoen før hun senere endret forklaringen.

– Dette er uten tvil grufulle handlinger. Vi er godt innenfor straffelovens bestemmelser om barnemishandling, men om dette handle om forsettlig drap er noe helt annet, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus