Barroso: Krim-avstemning ulovlig

EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso talte om Ukraina i EU-parlamentet i Strasbourg onsdag Foto: Vincent Kessler / Reuters / NTB scanpix.
EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso talte om Ukraina i EU-parlamentet i Strasbourg onsdag Foto: Vincent Kessler / Reuters / NTB scanpix.

Folkeavstemningen på Krim bryter med folkeretten, mener EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso. G7-landene vil ikke anerkjenne noen avstemning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland har festet grepet om Krim-halvøya i Ukraina. Søndag blir det folkeavstemning om området skal gjøres til en del av Russland.

– Ethvert forsøk på å legitimere en folkeavstemning på Krim er i strid med den ukrainske grunnloven og folkeretten og er helt klart ulovlig, sa Barroso i EU-parlamentet i Strasbourg onsdag.

Mangelfull prosess

Samtidig ber EU og G7-landene Russland om å stanse alle forsøk på å endre Krims status.

– En slik avstemning vil ikke ha noen juridisk virkning. Gitt mangelen på tilstrekkelig forberedelse og den avskrekkende tilstedeværelsen av russiske soldater, vil det også bli en svært mangelfull prosess, skriver industrilandene USA, Storbritannia, Japan, Frankrike, Tyskland, Italia og Canada i en uttalelse fra den såkalte G7-gruppen.

Russisk annektering av Krim i Svartehavet vil være et klart brudd på FNs charter, understreker landene videre.

– Skulle Russland gå til det skritt, vil vi handle igjen, både individuelt og samlet, sier G7-lederne.

Les også: - Ukraina vil ikke gripe inn på Krim

Tiltak

EU kommer til å innføre «ytterligere tiltak» mot Russland om ikke det blir en dialog innen «de neste dagene», sier Barroso etter at Unionen fra før har stanse samtalene om et visumsamarbeid.

– En ytterligere forverring av situasjonen kan gi vidtrekkende konsekvenser som jeg inderlig håper kan unngås, sier han.