– Kan få musikken til å høres ut som Gud

PUSHER PONO: Neil Young på scenen i Austin tirsdag. Ville du kjøpt en digital musikkspiller av denne mannen? Kanadieren vil bringe den gode lyden til bærbar musikk. (Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet).
PUSHER PONO: Neil Young på scenen i Austin tirsdag. Ville du kjøpt en digital musikkspiller av denne mannen? Kanadieren vil bringe den gode lyden til bærbar musikk. (Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet).

Neil Young hater MP3-lyden. Nå vil han revolusjonere digital musikklytting med musikkspilleren Pono.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Da mp3 kom, gikk musikkbransjen utfor bakke. Det begynte å dø. Folk kjøpte bakgrunnslyd, folk kjøpte fotokopier av Mona Lisa. Vi ville lage et nytt musikksystem som respekterte kunsten og kunstneren, og som gir deg nøyaktig det artisten gjorde i studio. Det er Pono: Et økosystem for musikk, akkurat som iTunes og iPod, bare med mye høyere lydkvalitet.

Slik snakket Neil Young under sitt audiofile vekkelsesmøte i Austin i Texas i dag. Han snakket på South by Southwest om Pono, musikkspilleren han selv står bak.

– Du kan høre forskjell

Young hadde en klar melding til dem som mener man ikke kan høre forskjell på MP3, CD og mer høyoppløste digitale lydformater:

– Du kan høre det. Du kan til og med høre forskjell på ulike nivåer av høyoppløst musikk. Derfor spiller jeg alltid inn i den aller beste kvaliteten. Når jeg spiller det av, vaskes kroppen min. Det er vann, det er ikke isbiter. En kjølig tåke. Sjelen min føler det. Jeg lytter, jeg føler. Jeg lever musikken.

At Neil Young elsker dingser og er en teknologisk drømmer , er ikke noe nytt, ei heller at han er på et korstog mot dårlig MP3-lyd.

Young sier altså at han vil gi den gode lyden tilbake til folket. Men så langt har det vært mye snakk og lite produkt.

PonoPlayer skal altså være kuren, og Neil hevder intet mindre enn at den skal gi høyoppløst lys i studiokvalitet, på en måte som ingen andre gjør.

Saken fortsetter under bildetVELVOKSEN: PonoPlayer forsvinner ikke akkurat i bukselommen. Høyden er 12,7 cm, 5 cm bred og 2,5 cm dyp. Det innebygde batteriet skal tåle 8 timer kontinuerlig avspilling før det må lades opp. (Foto: Produktbilde Pono)VELVOKSEN: PonoPlayer forsvinner ikke akkurat i bukselommen. Høyden er 12,7 cm, 5 cm bred og 2,5 cm dyp. Det innebygde batteriet skal tåle 8 timer kontinuerlig avspilling før det må lades opp. (Foto: Produktbilde Pono)

Hittil har nemlig snakket vært av det noe forvirrende slaget, der Young har uttalt seg i temmelig svermeriske vendinger.

Alle som er interessert i høykvalitets musikkgjengivelse, vet dessuten at det allerede finnes en rekke leverandører av høyoppløst musikkinnhold i såkalt «masterkvalitet», som HDtracks , Super Hirez og Linn Records.

Det finnes også meget gode avspillere av slikt innhold, som gir deg ekte high-end-lyd på farten.

Kommer PonoPlayer for sent?

Behovet for Youngs temmelig store og klumpete avspiller med tilhørende nettbutikk synes derfor ikke å være presserende, om da ikke Young har et triks i ermeet som gjør at hans produkt låter vesentlig bedre enn konkurrentenes.

Så langt ser det imidlertid lovende ut: PonoPlayer kan nå bestilles via folkefinansieringstjenesten Kickstarter, og bare noen timer etter lansering er man allerede mer enn halvveis til fiansieringsmålet på 800.000 dollar.

Les også: Musikkstreaming på mobilen

PonoPlayer vil koste 399 dollar, ha 128 GB lagringskapasitet (64 GB innebygget + 64 GB på mikroSD-kort) og støtte for musikkfiler i opp til 24bit/192kHz oppløsning.

Det betyr at det er plass til et hundretalls album i høyeste oppløsning, men at du kan ha flere minnekort med musikk om behovet melder seg.

Dessverre støtter ikke spilleren streaming i høy kvalitet. Er du en av de som allerede betaler ekstra for Flac eller Apple Lossless fra WiMP Hifi, vil du altså ikke få spilt av musikken.

Saken fortsetter under bildetEKSKLUSIV: Kunder som virkelig blar opp på Kickstarter kan sikre seg en eksklusiv modell signert av Neil Young eller andre artister som Norah Jones, Herbie Hancock og Arcade Fire. (Foto: Produktbilde: Pono Music)EKSKLUSIV: Kunder som virkelig blar opp på Kickstarter kan sikre seg en eksklusiv modell signert av Neil Young eller andre artister som Norah Jones, Herbie Hancock og Arcade Fire. (Foto: Produktbilde: Pono Music)

Spilleren er forøvrig utviklet i samarbeid med den amerikanske hi-fi-produsenten Ayre, et navn som klinger meget godt i hi-fi-kretser. Mer informasjon om Ayres tekniske bidrag til Pono finner du her.

Utfordringer med bærbar lyd?

En bærbar musikkspiller har uansett flere utfordringer ved seg, ikke minst det faktum at bakgrunnstøyen på t-banen eller andre steder vil maskere ut mye av nyansene materialet måtte by på.

Audiofile kan også velge og vrake i andre avspllingsløsninger for høyoppløst musikk som er mer brukervennlige i tilknytning til stereoanlegget. Daglig leder John Hamm i Pono forsøker å forklare:

– Pono er et lukket, Nespresso-liknende system som gir folk en opplevelse av hva den høyeste kvaliteten lyder som. De audiofile kan dette allerede. De har en digitalomformer koblet til stereoanlegget og NASen full av FLAC-filer. Dette er for de som ikke kan det der.

Pono tar vekk all kompleksiteten med høyoppløst lyd. På mitt spørsmål om hvorfor man ikke har valgt en mer åpen løsning, svarer Hamm:

– Lukket var feil ord. Det er åpent. Vår spiller spiller også innhold fra andre leverandører, og innhold kjøpt hos oss kan spilles på andre avspillere. Det jeg mener, er at vi tilbyr hele kjeden, med innhold og avspilling integrert.

Les også: Her får lydbølgene ting til å sveve

Musikk handles via Pono-app for Mac eller Windows, i det tapsfritt komprimerte FLAC-formatet. Det leveres i flere lydkvaliteter, fra CD-lyd i 16 bits//48.1kHz til ekstremt høyoppløst 24 bits/192 kHz.

Spilleren har berøringsskjerm og utgang både for hodetelefoner og for tilkobling til stereoanlegg eller kompakte musikkbokser av det slaget Neil Young hater.

I tillegg er det selvsagt det faktum at det er Neil Young vi snakker om her, og at både spilleren som sådan og poenget med høyoppløst lyd nå vil få en oppmerksomhet utenfor den indre krets av audiofile som denne markedsnisjen tidligere ikke har vært i nærheten av.

Det kan ikke skade, selv om det er et åpent spørsmål om produktet Pono vil ta av, utover den indre kjerne av kvalitetsbevisste Neil Young-fans.

Her vil vi gjerne vite hva DU mener: Tror du Neil Young har rett med tanke på lydkvaliteten? Vil PonoPlayer bli en suksess, og ikke minst: Hvordan hører du på din favorittmusikk?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus