– Trygdebruk smitter fra foreldre til barn

Ved utgangen av 2013 var 305.886 nordmenn på uføretrygd, og i år vil staten bruke om lag 64 milliarder kroner på uførepensjoner – rundt 6 prosent av statsbudsjettet. Foto: NTB scanpix.
Ved utgangen av 2013 var 305.886 nordmenn på uføretrygd, og i år vil staten bruke om lag 64 milliarder kroner på uførepensjoner – rundt 6 prosent av statsbudsjettet. Foto: NTB scanpix.

Sannsynligheten for at et barn blir uføretrygdet, øker drastisk om foreldrene får uføretrygd, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har forsøkt å finne ut i hvilken grad dette skyldes arvelige helseproblemer, sosiale forskjeller som reproduseres, eller om det utvikles en kultur for uføretrygd hvor barna for eksempel lærer av foreldrene.

I en fersk forskningsartikkel er konklusjonen klar: Det at norske foreldre går på uføretrygd, er i seg selv en viktig årsak til at også barna ender på uføretrygd, skriver Aftenposten.

– Dette kan være med på å forklare en betydelig del av den kraftige veksten i uføretrygdede i Norge. Det er vanskelig å studere effekten av trygden isolert fra andre sammenfallende faktorer slik som helse, men vi har funnet en måte å gjøre dette på. Resultatene viser at trygd går i arv, og at foreldrenes uføretrygd kan forklare en betydelig del av etterkommernes trygdebruk, sier Magne Mogstad, forsker ved University of Chicago og Statistisk sentralbyrå (SSB) til Aftenposten.

Les også: Tapte en månedslønn på feil permisjonsvalg

Effekten er særlig sterk blant barn som er minst 18 år når foreldrene får uføretrygd. Her seksdobles sannsynligheten for å havne på uføretrygd

Siden 1960-tallet har andelen nordmenn i arbeidsfør alder på uføretrygd økt fra rundt 2 prosent til nesten 10 prosent.

Ved utgangen av 2013 var 305.886 nordmenn på uføretrygd, og i år vil staten bruke om lag 64 milliarder kroner på uførepensjoner – rundt 6 prosent av statsbudsjettet.

Les også: NAV-sjefen vil få slutt på ugne «navere»