Libyas statsminister kastet etter at oljetanker unnslapp

cLibyas statsminister Ali Zeidan ble tirsdag avsatt av nasjonalforsamlingen. Foto: Reuters/NTB scanpix
cLibyas statsminister Ali Zeidan ble tirsdag avsatt av nasjonalforsamlingen. Foto: Reuters/NTB scanpix

Libyas statsminister Ali Zeidan er blitt avsatt av landets nasjonalforsamling etter at en nordkoreansk oljetanker stakk av fra den libyske marinen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljetankeren som stakk av med en ulovlig oljelast om bord, utløste regjeringskrise tirsdag.

Regjeringen hadde gitt ordre om at tankskipet skulle eskorteres av forsvaret fra Al-Sidra, hvor oljeterminalen kontrolleres av libyske opprørere, til havnen i hovedstaden Tripoli. Men tankeren klarte angivelig å stikke av fra marineskipene på grunn av dårlig vær.

En libysk militær talsmann sier soldatene åpnet ild mot skipet før det forsvant. Det er ikke kjent om noen ble såret i angrepet.

124 av nasjonalforsamlingens 194 medlemmer stemte for mistillitsforslaget mot Zeidan. Senere tirsdag ble forsvarsminister Abdallah al-Thinni innsatt som midlertidig regjeringssjef.

Oljetankeren la til kai i Al-Sidra i Øst-Libya lørdag. Minst 234.000 fat råolje skal ha blitt tatt om bord, og skipet er trolig det første som har lastet olje fra denne terminalen siden den ble overtatt av opprørerne i fjor sommer.

Regjeringen i Libya truet på et tidspunkt med å bombe skipet hvis det forsøkte å komme unna med oljen. Truslene gjorde åpenbart ikke noe stort inntrykk, og den libyske marinen klarte ikke å henge med da det nordkoreanske skipet satte kursen bort fra kysten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus