New Zealands statsminister vil ha nytt flagg

En fan vifter med New Zealands flagg under Port America’s Cup utenfor kysten av Spania. Tirsdag annonserte landets statsminister John Key planer om en folkeavstemming om man bør endre nasjonalflagget. Foto: Scanpix/AP.
En fan vifter med New Zealands flagg under Port America’s Cup utenfor kysten av Spania. Tirsdag annonserte landets statsminister John Key planer om en folkeavstemming om man bør endre nasjonalflagget. Foto: Scanpix/AP.

New Zealands statsminister John Key lovet tirsdag å holde folkeavstemming om å endre landets nasjonalflagg hvis han vinner valget i september.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er valg på New Zealand 20. september, men Key sier han ikke vil at valgkampen skal domineres av debatten om landet bør ha nytt flagg.

Den konservative lederen gjentok sin støtte til forslaget om å skifte ut det nåværende flagget, som har det britiske flagget Union Jack, symbol på den tidligere kolonimakten Storbritannia, i et av hjørnene.

Resten av flagget består av de fire stjernene som symboliseres stjernetegnet Sørkorset.

Se også: 29.000 lagde verdens største flagg

Sort og sølv

Statsminister Key sier han er tilhenger av et design der man ser en sølvbregne, New Zealands nasjonalplante, på sort bakgrunn. Foto: Scanpix/AP.Statsminister Key sier han er tilhenger av et design der man ser en sølvbregne, New Zealands nasjonalplante, på sort bakgrunn. Foto: Scanpix/AP.

Key sier han er åpen for ideer, men personlig ønsker han seg en sølvbregne på sort bakgrunn, nasjonalsymbolet som allerede brukes av idrettsgrupper på New Zealand, som rugbyforeningen All Blacks.

Sølvbregnen er nasjonalplanten til New Zealand og vokser kun der.

– Utformingen til New Zealands flagg symboliserer en kolonial og postkolonial epoke hvis tid er forbi, sa statsministeren ved en samling i Victoriauniversitetet i Wellington.

– Flagget er fremdeles dominert av Union Jack, på en måte vi ikke lenger er dominert av Storbritannia.

Hvis han vinner valget, sier Key han vil samle en tverrpolitisk komité for å diskutere flaggsaken og avholde en folkeavstemming før neste valg i 2017.

Selv om statsministeren er tilhenger av å fjerne Union Jack, sier Key han fremdeles er motstander av å kutte båndene til den britiske tronen.

– Jeg har ikke noen følelse av at det er stor stemning for å forlate den tilknytningen, sier han.

– Vi kan og vil heller ikke gi avkall på en kulturell arv som ga oss et stolt demokrati, et sterkt rettssystem og en rik kunstnerisk arv.

Se også: Ble bitt av hai - dro på pub rett etterpå

Upopulært forslag

Dagens flagg ble først tatt i bruk i 1869 og ble formelt nasjonalflagg i 1902. Dets tilhengere sier newzealendere har kjempet og dødd under det i generasjoner, og at en endring vil vanære deres minne.

Kritikere argumenterer med at det er lett å forveksle med flagget til andre tidligere britiske kolonier som Australia, som har en tilsvarende utforming.

– Vi ønsker et design som sier ‘New Zealand’ på samme måte som lønnebladet sier ‘Canada’ eller Union Jack sier ‘Storbritannia’, uten at et ord ytres eller en note av disse landenes nasjonalsanger blir hørt, sier Key.

Key har tidligere hevdet at befolkningen er delt på midten i flaggsaken, men en meningsmåling forrige måned viste at 72 prosent var motstandere av å endre flagget, og 28 prosent var for en slik endring.

Opposisjonslederen for Labour-partiet, David Cunliffe, sier flaggdebatten er en avledningsmanøver fra Keys side for å distrahere velgerne fra andre spørsmål knyttet til hans regjering.

– Jeg er redd det er symbolpolitikk, sier han.

Kilde: AFP

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus