Russland støtter Krims uavhengighetserklæring

NY SPENNING: Militærkjøretøyer som skal være russiske, kjører på en vei nær havnebyen Sevastopol på Krim-halvøya i Ukraina. Situasjonen er fortsatt svært spent og uavklart på Krim. (Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix)
NY SPENNING: Militærkjøretøyer som skal være russiske, kjører på en vei nær havnebyen Sevastopol på Krim-halvøya i Ukraina. Situasjonen er fortsatt svært spent og uavklart på Krim. (Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix)

EU truer med nye straffetiltak mot Russlands inngripen på Krim. Russiske myndigheter gir full støtte til halvøyas erklæring om uavhengighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland har sendt tusenvis av soldater til Krim og i praksis tatt full kontroll over den ukrainske halvøya, som kan bli annektert.

– Når det gjelder sanksjoner, er faktisk en beslutning allerede tatt, især når det gjelder prosedyrene for å sette i verk sanksjoner. Følgene av dette er at sanksjoner blir satt i verk mandag, sier Polens statsminister Donald Tusk, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

EU ønsker ikke en konfrontasjon, sier den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier, men også han understreker at Unionen må være forberedt.

– Hvis helgen går uten en synlig endring i Russlands handlemåte, må vi i EUs råd på mandag diskutere et neste skritt for sanksjoner, sier han.

EU besluttet sist uke å avslutte samtalene med Russland om visumsamarbeid og en større økonomisk avtale. Samtidig varslet Unionen hardere straffetiltak om ikke Russland bidrar til å dempe spenningen på Krim og løse den politiske krisen i Ukraina.

Les også: Krim er Russland brekkstang i Ukraina

– Ikke positivt

Russland har beskrevet de europeiske reaksjonene som «ekstremt lite konstruktive» og har snarere festet enn løsnet sitt grep om Krim de siste dagene.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius framholder at russerne ikke har reagert positivt på et forslag som var ment å dempe krisen. Nye sanksjoner kan derfor bli iverksatt allerede denne uken, varsler han. EU har truet med innreiseforbud og sperring av kontoer som tilhører russere i EU-land.

Statsminister Erna Solberg (H) har understreket at regjeringen kommer til å drøfte med Stortinget om Norge skal slutte seg til eventuelle nye EU-sanksjoner mot Russland.

Samtidig planlegger EU-kommisjonen handelshjelp til Ukrainas hardt pressede økonomi. Hvis tiltaket godkjennes i hele EU-systemet, dreier deg seg om kutt i importavgiftene på rundt 500 millioner euro i året, sier kommisjonspresident Jose Manuel Barroso.

– Krim uavhengig

Prorussiske politikere på Krim har vedtatt at det søndag skal holdes folkeavstemning om halvøyas fremtidige status. Men allerede tirsdag stemte 78 av regionforsamlingens 81 representanter ja til at området løsrives fra Ukraina, ifølge forsamlingen selv.

Det russiske utenriksdepartementet karakteriserer Krim-halvøyas erklæring om uavhengighet som «fullstendig lovlig».

– Russland vil fullt ut respektere resultatene av folkeavstemningen, hvor både observatører fra OSSE og bilaterale observatører er blitt invitert, skriver det russiske utenriksdepartementet i en pressemelding.

Statlige russiske TV-stasjoner omtalte tirsdag Krim-halvøya som «republikken Krim».

Se også: NATO sender fly over Krim

Varsler omorganisering

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov varsler omorganisering av hele den militære styrken som svar på Russlands forsøk på å annektere Krim.

Men Ukraina er rede til innlede forhandlinger med Russland for å bygge opp et forhold hvor Moskva anerkjenner landets uavhengighet og grenser, ifølge statsminister Arsenij Jatsenjuk.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov antydet mandag at landet er i ferd med å utarbeide et eget forslag til en løsning på krisen i Ukraina.

Russland anerkjenner ikke regjeringen i Kiev og mener den kom til makten gjennom et grunnlovsstridig statskupp.

Vestlige land mener imidlertid de nye makthaverne representerer folkeviljen, og at Janukovitsj-regimet gradvis mistet sin legitimitet gjennom maktmisbruk og korrupsjon.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus