Vil rydde romskrot med laser

Et udatert arkivbilde fra den europeiske romfartsorganisasjonen ESA viser en datasimulering av fordelingen av, og bevegelsen til, romsøppel. Foto: Scanpix/AP.
Et udatert arkivbilde fra den europeiske romfartsorganisasjonen ESA viser en datasimulering av fordelingen av, og bevegelsen til, romsøppel. Foto: Scanpix/AP.

Australske forskere jobber med et prosjekt for å rydde opp i romsøppelet rundt jorden med laser stasjonert på bakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er kanskje bare et par tiår fra en katastrofal kaskade av sammenstøt som kan slå ut alle satellittene i lav bane, sier direktør ved det australske nasjonale universitetets forskningsskole for astronomi og astrofysikk, Matthew Colless, til Reuters.

Derfor mener han laserprosjektet er viktig. Prosjektet er «svært realistisk» og vil trolig være i drift innen ti år, mener Colless.

Forskere anslår at det finnes mer enn 300.000 biter romsøppel i bane omkring jorda. De består av alt fra små skruer til store deler av raketter. Stort sett befinner de seg i lav bane og beveger seg i enorm hastighet.

Les også: Romskrot ødela hjem i landsby

Australia har nå en kontrakt med den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa om å kartlegge og spore slikt søppel. Til dette bruker man et teleskop utstyrt med infrarød laser ved Mount Stromlo-observatoriet.

20 millioner dollar fra australske myndigheter og 40 millioner i private midler skal også hjelpe forskerne etablerte et forskningssenter for å utvikle bedre lasere som kan spore små biter skrot.

Det endelige målet er å øke kraften på laserne slik at de kan opplyse og bestråle romskrotet slik at det brenner harmløst mens det faller gjennom den øvre delen av atmosfæren.

Colless sier til Reuters at han ser for seg at det til slutt vil bli nødvendig med et verdensomspennende nettverk av stasjoner under internasjonal kontroll. Nå er altså forskningssenteret, CRC, i gang med forskningen som skal gjøre dette mulig.

CRC består av universiteter, romfartsorganisasjoner og selskap som Lockheed Martin, Optus og EOS Space System Australia.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus