Ukjente flypassasjerer trolig iranske asylsøkere

SLAPP BILDER: Politiet i Malaysia har offentliggjort disse bildene av de to mennene reiste med falske pass idet de sjekket inn på Malaysia Airlines-flyet i Kuala Lumpur. Bildet til venstre er av 19-åringen Pouria Nour Mohammad Mehrdad, som var på vei til sin mor i Frankfurt for å søke om asyl. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
SLAPP BILDER: Politiet i Malaysia har offentliggjort disse bildene av de to mennene reiste med falske pass idet de sjekket inn på Malaysia Airlines-flyet i Kuala Lumpur. Bildet til venstre er av 19-åringen Pouria Nour Mohammad Mehrdad, som var på vei til sin mor i Frankfurt for å søke om asyl. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

De to mennene som reiste med stjålne pass på Malaysia Airlines-flyet som forsvant i helgen, ser begge ut til å ha vært iranere på vei til Nord-Europa for å søke asyl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malaysisk politi opplyste tirsdag at den ene mannen var en 19-åring fra Iran som reiste på et østerriksk pass som tidligere er meldt stjålet i Thailand.

Politiet sier at det ikke er mistanke om at mannen er knyttet til terror. De mener i stedet at han var på vei til Tyskland for å søke asyl.

Myndighetene har vært i kontakt med 19-åringens mor, som ventet på ham i Frankfurt. Han er identifisert som Pouria Nour Mohammad Mehrdad, opplyser etterforskningsleder Khalid Abu Bakr.

Flyet som forsvant natt til lørdag, er ennå ikke funnet. Det var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing med 227 passasjerer og et mannskap på tolv.

Ventet i Malmö

Malaysisk politi undersøker fortsatt identiteten til den andre mannen som sjekket inn på flight MH270 fra Kuala Lumpur til Beijing med et stjålet italiensk pass.

Mye tyder på at også denne mannen var iraner, ifølge Aftonbladet. En mann i Malmö har oppgitt til avisen at en slektning hadde sjekket inn på flyet med et italiensk pass, og at han var på vei til Malmö for å søke om asyl.

Svensk politi har mottatt opplysningene og sendt dem videre til Interpol.

– En person har gitt beskjed om at en fjern slektning trolig befant seg om bord på ulykkesflyet. Vi har skrevet et varsel om en forsvunnet person som vi har sendt til Interpol, som får håndtere det, sier Torbjörn Edvinsson ved politiet i Göteborg til Aftonbladet.

Les også: Kina setter inn satellitter i søket etter savnet fly

Kjøpt i Pattaya

Det har tidligere kommet fram opplysninger om at begge de to personene som reiste på stjålne pass hadde kjøpt billettene sine via iranere i den thailandske byen Pattaya.

Aftonbladets kilde i Malmö sa allerede lørdag at hans slektning var om bord på flyet og at han reiste på et pass med navnet «Luigi Maraldi».

Kilden har også gitt detaljerte opplysninger om slektningens reiserute, at han skulle reise fra Kuala-Lumpur til København via Beijing og Amsterdam.

Mannen, som var i 30-årene, skal ha benyttet seg av menneskesmuglere. Grunnen til at han reiste via Malaysia, var at iranere ikke trenger visum der.

– Jeg er sikker på at han var om bord i flyet. Ingen har fått kontakt med ham siden ulykken, sier mannen i Malmö til avisen.

Les også: Iranske «Mr. Ali» kjøpte flybilletter til passtyvene

Ulike teorier

Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent, og det pågår nå en storstilt leteaksjon etter flyvraket utenfor kysten i havområdet utenfor Malaysia, Thailand og Vietnam.

Malaysisk politi sier de har fire ulike teorier om årsaken til at flyet forsvant.

I tillegg til at flyet enten kan ha blitt kapret eller utsatt for sabotasje, blir bakgrunnen til både passasjerene og besetningsmedlemmene sjekket nøye for å finne ut om noen av dem enten hadde psykologiske eller personlige problemer, opplyser etterforskningsleder Khalid Abu Bakr.

Etterforskningen er også rettet mot fem mennesker som sjekket inn på flyet, men som aldri gikk om bord.

De fem personene sjekket inn hver for seg, opplyser en malaysisk tjenestemann til Wall Street Journal. Ingen av dem er pågrepet, og etterforskningen av dem omtales som ren rutine.

I henhold til internasjonale luftfartsregler skal bagasjen til personer som ikke går om bord i flyet, fjernes fra flyet før det letter, og malaysiske luftfartsmyndigheter sier at dette ble gjort.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus