– Barn tortureres, henrettes og utsettes for seksuelt misbruk

Barn gråter ved liket av sin mor etter at hun ble drept av det aktivister sier var eksplosive tønner brukt av styrkene til Syrias president Bashar al-Assad i Aleppo 22. februar. Foto: Scanpix/Reuters.
Barn gråter ved liket av sin mor etter at hun ble drept av det aktivister sier var eksplosive tønner brukt av styrkene til Syrias president Bashar al-Assad i Aleppo 22. februar. Foto: Scanpix/Reuters.

Situasjonen for syriske barn er katastrofal i konfliktens tredje år, advarer FNs barnefond Unicef i en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En voksende krise for barna
  • Siden mars 2013 har antall barn berørt av krisen i Syria mer enn doblet seg, fra 2,3 millioner til mer enn 5,5 millioner.
  • Antalll barn som er internt fordrevet i Syria er mer enn tredoblet fra 920.000 til nærmere tre millioner.
  • Antall barneflyktninger er mer enn firedoblet fra 260.000 til mer enn 1,2 millioner. Av disse barna er 425.000 under fem år gamle.
Kilde: Unicef-rapporten Under Siege.

– For barna i Syria har de siste tre årene vært de lengste i deres liv. Må de tåle et år til med lidelse?, spør Unicef-sjef Anthony Lake i en pressemelding.

Lørdag er det tre år siden de første demonstrasjonene mot det syriske regimet tok til. Urolighetene ble møtt med militære midler av president Bashar al-Assads styrker, og utviklet seg etter hvert til borgerkrig.

I anledning den dystre treårsdagen legger FNs barnefond Unicef tirsdag frem en rapport om situasjonen for barna i det krigsherjede landet.

I rapporten «Under Siege» heter det at én million barn i dag er fanget i områder av Syria som er under beleiring eller er vanskelig å nå med humanitær bistand på grunn av voldshandlinger.

Et av ti barn, over 1,2 millioner, har flyktet fra landet, og tallene øker hver dag. Ved utgangen av januar 2014 hadde 37.498 syriske barn blitt født som flyktninger.

Per januar 2014 hadde mer enn 10.000 barn mistet livet i Syria på grunn av vold, noe som ifølge Unicef viser en fullstendig mangel på respekt for sivile liv blant alle konfliktens parter.

Flertallet av de drepte barna har mistet livet de siste 24 månedene. Det finnes også bevis for at barn rammes bevisst. Vitner har rapportert om at barn og spedbarn blir drept av snikskyttere eller ender som ofre for summariske henrettelser og tortur.

Les også: Skrekkhistorier fra Syria i ny Amnesty-rapport

Barnesoldater

Syriske flyktningebarn lekter i flyktningeleiren Alzaatri i den jordanske byen Mafraq. Foto: Scanpix/Reuters. Syriske flyktningebarn lekter i flyktningeleiren Alzaatri i den jordanske byen Mafraq. Foto: Scanpix/Reuters.

Gutter helt ned i 12-årsalderen har blitt rekruttert som barnesoldater. Noen blir brukt i faktiske trefninger, andre som informanter, vakter eller våpensmuglere.

Ifølge en fersk FN-rapport blir barn helt ned til 11-årsalderen pågrepet sammen med voksne. I noen tilfeller blir de utsatt for tortur og seksuelle overgrep for å ydmyke dem, fremtvinge tilståelser eller presse slektninger til å overgi seg.

Studier har vist en økning i antall syriske familier som presser sine døtre inn i tidlige ekteskap, enten med håp om å skaffe dem beskyttelse eller for å hjelpe familien økonomisk. I 2013 arbeidet den britiske legen David Nott i Gamlebyen i Aleppo. Han rapporterte å ha behandlet gravide kvinner og barn som ble mål for snikskyttere da de forsøkte å bevege seg omkring i byen.

– De begynte å komme klokken åtte om morgenen, sier han.

– Barn helt ned i toårsalderen, med skuddskader i hodet, nakken og overkroppen. Noen av de gravide kvinnene hadde blitt skutt i magen. Jeg ble fortalt av lokalt medisinsk personell at dette ikke var uvanlig, sier Nott i et intervju med Unicef i februar 2014.

Les også: – Syriske snikskyttere sikter seg ut gravide

140.000 drept

Uroen i Syria begynte 15. mars 2011, med demonstrasjoner som frem mot april samme år spredde seg over hele landet. Syriske demonstranter krevde første demokratiske og økonomiske reformer.

I april 2011 ble den syriske hæren satt inn for å slå ned opptøyene, og soldater åpnet ild mot demonstranter flere steder i landet. Etter flere måneder med militær beleiring utviklet demonstrasjonene seg til et væpnet opprør og etter hvert en borgerkrig der 140.000 mennesker hittil har mistet livet.

– Denne krigen må ta slutt så barna kan vende hjem og gjenoppbygge sine liv i trygghet med sin familie og venner. Det tredje ødeleggende året for Syrias barn må bli det siste, sier Lake.

Les også: Om krigen kom til London ...

Rapporten advarer om at fremtiden for de 5,5 millioner barna som lever i Syria og som flyktninger i nabolandene står på spill mens vold, sammenbrudd i helse- og utdanningstjenester, alvorlig psykiske påkjenninger og en forverret økonomisk tilstand for familier sammen er i ferd med å ødelegge en hel generasjon.

Rapporten peker på lidelsene barn og familier som har vært fanget i områder under beleiring i månedsvis opplever. De er avskåret fra bistand, lever i ruiner og strever med å finne mat. Mange syriske barn står uten beskyttelse, medisinsk tilsyn og psykologisk hjelp, og har liten eller ingen adgang til utdannelse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus