– Ti ganger farligere å bokse i dag

Norske nevrologer mener boksing har blitt en farligere idrett. Her bokser Cecilia Brækhus mot Oxandia Castillo i danske Frederikshavn. Foto: NTB Scanpix
Norske nevrologer mener boksing har blitt en farligere idrett. Her bokser Cecilia Brækhus mot Oxandia Castillo i danske Frederikshavn. Foto: NTB Scanpix

Norsk nevrolog mener risikoen for skader og død i bokseringen har blitt mange ganger høyere fra 1920-årene og frem til i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første dag av fagkonferansen Nevrodagene i Oslo rettet fokus mot spørsmålet om oppheving av forbudet mot proffboksing, noe Norsk nevrologisk forening er sterkt kritisk til.

– Det er noe sykelig ved å denge løs på hjernene til hverandre inntil en svimer av, sa NFF-nestleder Jana Midelfart Hoff da hun åpnet konferansen, ifølge Dagens Medisin.

Overlege Ingunn Rise Kirkeby ved Rikshospitalet la frem forskningsmateriale hun mener viser at boksing har blitt en mye farligere idrett. Overlegen sammenlignet skadestatistikk fra 1950-tallet og 2000-tallet.

– Dødsfallene i profesjonell boksing har økt kraftig i forhold til antall kamper. Det er mye farligere nå å drive med proffboksing enn det var for 50-100 år siden, sier Kirkeby. Svenske Dagens Medicin melder at Kirkeby anslår risikoen til å være ti ganger større i dag enn på 1920-tallet.

Les også: Cecilia Brækhus avslutter samarbeidet med Sauerland

– Sikkerheten har aldri vært større

Generalsekretær i Norges Bokseforbund Erik Nilsen har ikke hørt påstandene fra nevrologen når ABC Nyheter kontakter ham mandag kveld.

– Jeg vet ikke hvor disse tallene stammer fra, og kan ikke uttale meg om dem. Men sikkerheten rundt proffboksing som idrett har vel aldri vært større enn i dag, sier Nilsen.

Han peker på at spørsmålet om norsk proffboksing har blitt en politisk kamp som også legestanden er involvert i.

I desember sendte Bokseforbundet søknad til kulturdepartementet om å endre knockout-loven på forskrifter om tillatt kamplengde, hjelmbruk og aldersgrense ved organisert kampaktivitet.

Les også: Svensk bokser fikk hjerneblødning under tittelkamp

Regjeringen vil oppheve forbud

Under regjeringsforhandlingene i fjor høst ble det klart at den blå regjeringen går inn for å oppheve det norske forbudet mot proffboksing.

Proffbokser og verdensmester Cecilia Brækhus uttalte nylig at hun tror hun får bokse en proffkamp i Norge i løpet av 2014. Hvis det skal skje i praksis, må det bli på dispensasjon fra dagens regelverk, siden knockoutloven fremdeles legger sterke føringer på boksing.

– I teorien er vi like langt. På grunn av knockoutloven vil ikke Cecilia Brækhus få bokse i Norge. Hun bokser nemlig 20-minutters kamper, knockoutloven tillater bare 12-minutters kamper. I tillegg sier den at du må bokse med hjelm, og det gjør ikke Cecilia, sa generalsekretær Nilsen til NRK da opphevingen av forbudet ble aktuell i oktober 2013.

For øyeblikket er det kun Norge, Nord-Korea, Iran og Island som forbyr proffboksing.

Les også: Proffboksing skal bli lovlig i Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus