Frykter «svensk Breivik»

Sveriges høyreekstreme miljøer trekkes frem som en terrorfare. Her fra en nylig demonstrasjon i Stockholm. Foto: Scanpix
Sveriges høyreekstreme miljøer trekkes frem som en terrorfare. Her fra en nylig demonstrasjon i Stockholm. Foto: Scanpix

En ung mann ble knivstukket og nesten drept i sammenstøt mellom kvinnedagsdemonstranter og høyreekstreme i Malmö i helga. Sveriges nynazistiske miljøer skaper bekymring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre personer, to av dem kjente høyreekstremister, er siktet for drapsforsøk etter lørdagens sammenstøt i Malmö.

En gruppe kvinnedagsdemonstranter på vei til fest barket sammen med flere personer som kom ut fra en sportspub lørdag kveld. I sammenstøtet ble en ung mann knivstukket og fikk den ene lungen punktert. Han ligger nå alvorlig skadet på sykehus.

Til sammen seks personer ble skadet i sammenstøtet, skriver Expressen.

Les også: Kaos da nynazister marsjerte i Stockholm

Frykter ekstremvold

Helgas hendelser er den siste av flere nylige voldsepisoder der nynazister er involvert. I desember angrep en gruppe nynazister en antirasistisk demonstrasjon med steiner og flasker.

Morgan Johansson (Socialdemokraterna) leder den svenske justiskomitéen, og ser med bekymring på utviklingen. Nå krever han at det svenske sikkerhetspolitiet Säpo uttaler seg om situasjonen.

– Jeg ser signaler til at de høyreekstreme gruppene er mer organiserte og forberedt på å gå til direkte angrep. Vi kan ikke utelukke at det finnes en svensk Anders Behring Breivik i disse gruppene, og da er det Säpos ansvar å kartlegge dem, sier han ifølge Aftonbladet.

Etterlyste statsministeren

Mange har spurt seg hvorfor statsminister Fredrik Reinfeldt ikke har kommentert hendelsen, men mandag ettermiddag skriver statsministeren i en uttalelse at nynazismen «skitner til» landet.

– Nazisme og rasisme skitner til det mange synes er bra med Sverige. Sverige skal være et åpent og tolerant samfunn der alle føler seg trygge og alle har rett til å ytre sine meninger, skriver Reinfeldt i en uttalelse til Aftonbladet.

– Det er nå viktig at de som har utøvd vold stilles til ansvar. Vi må komme med en tydelig markering mot alle som bruker eller forsvarer trusler, vold og hat som grunn for politisk påvirkning, skriver statsministeren.

Les også: Høyreekstreme populære på nett i Sverige

– Nasjonalister trues

Det nynazistiske partiet Svenskarnas parti bekrefter i en pressemelding at deres medlemmer var innblandet i helgas sammenstøt i Malmö.

I en kommentar på sin hjemmeside hevder partiet at bråket startet da en gruppe med blant annet Svenskarnas parti-medlemmer ble angrepet av venstreekstremister. De skriver at nasjonalister stadig trues og angripes uten at politiet reagerer.

Kvinnedagsdemonstrantene hevder på sin side at nynazistene angrep dem med kniver og flasker.

– Vi vet ennå ikke hva som har skjedd og hva bakgrunnen var, sier Malmö-politiets talskvinne Linda Pleym til Aftenposten på mandag.

Les også: Høyreekstremister danner borgervern i Sverige