Varsler voldsomt regnvær i Midt-Norge

Midt-Norge kan vente seg store nedbørsmengder onsdag. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Midt-Norge kan vente seg store nedbørsmengder onsdag. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

Trøndelag kan få opptil seks ganger så mye nedbør på ett døgn som hittil i hele 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midt-Norge med Trøndelag og Nordland har hatt unormalt lite nedbør de siste månedene, og opplevde flere lyngbranner tidligere i vinter.

Nå går tørketiden mot slutten: Meteorologene varsler et voldsomt regnvær onsdag denne uken. Verst blir det i Trøndelag, Helgeland og Sør-Salten. Varselet er et såkalt fase A-varsel, som innebærer at meteorologene følger nøye med i tilfelle uværet må oppgraderes til ekstremvær. NVE har også gått ut med flomvarsel.

Se også: Se flammene fra Flatanger-brannen fra luften

Regnet starter onsdag morgen og kan vare hele dagen. Lokalt kan det dreie seg om opptil 130 mm nedbør på 24 timer, skriver NRK.

Til sammenligning har målestasjonen på Værnes i Nord-Trøndelag registrert kun 19,7 mm nedbør hittil i 2014.

– Det er vanskelig å si om vi kommer til å gå ut med ekstremvarsel. Det er jo nesten to døgn frem i tid og det kan forandre seg en del. Men det er på sin plass med økt overvåkning, når det er så mye nedbør som dette, sier meteorolog Tore Wassbø til NRK.

Les også: – Vil få flere vintre som i år

130 mm nedbør på kun ett døgn betyr store vannmengder både i elver og langs bakken. Risikoen for flom og jordskred økes.

– Med så mye regn kan det dannes en del overflatevann hvis det er tele i bakken. I tillegg blir det varmt helt opp til tusen meter, og da får du i tillegg snøsmelting som påvirker vannmengden, sier Wassberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus