Fortsetter letingen etter savnet fly

Letingen etter det savnede Boeing 777-flyet fortsetter. Funnet av en gul gjenstand i havet mandag viste seg å være et blindspor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skip fra seks lands mariner og et titall militære fly deltar i søket i håp om å finne Malaysia Airlines-flyet MH370, eller rester av det, i området mellom Malaysia og Vietnam.

Blant annet flyr et amerikansk Orion-fly over området med en radar som kan se en fotball på mange titalls meters avstand og gjennomsøke rundt 4.000 kvadratkilometer på en time. To Seahawk-helikoptre har søkt natten gjennom med infrarøde kameraer.

Malaysia har utvidet området for sitt søk på bakgrunn av en teori om at flyet kan ha snudd og satt kurs for Kuala Lumpur.

Les også: Gul gjenstand sør for Vietnam var ikke redningsflåte

Så gul gjenstand

Mandag formiddag øynet malaysiske myndigheter håp, over to døgn etter at flyet forsvant fra radaren. Et vietnamesisk fly meldte om en flytende, gul gjenstand sør for Vietnam. Det viste seg imidlertid å være en del av en kabeltrommel dekket av mose.

I helgen ble det funnet to oljeflak og en gjenstand som kunne være en dør fra flyet. Mandag sier malaysiske myndigheter at oljeflakene ikke stammer fra flyet, og at det ikke er funnet vrakrester.

Les også: Sjekker sjelden om pass er stjålet

Kina: – Må gjøre mer

I Kina begynner både passasjerenes familier og myndighetene å bli utålmodige. 153 av de 239 passasjerene i flyet var kinesiske.

– Malaysia ser alvorlig på saken, men de må intensivere innsatsen ytterligere, sier Kinas utenriksminister Qin Gang.

Også avisene i Kina retter kritikk mot Malaysia og Malaysia Airlines for måten hendelsen er blitt håndtert på. «Malaysia kan ikke redusere ansvaret de har. De reagerte altfor sent» skriver den engelskspråklige avisen Global Times på lederplass.

Passasjer identifisert

En av de to passasjerene som reiste med stjålet pass på flyet, ble mandag identifisert av malaysisk politi. Den identifiserte mannen er ikke fra Malaysia, ifølge politisjef Khalid Abu Bakr.

– Det er alt vi kan si nå. Vi undersøker fortsatt om de to kom inn i landet på lovlig eller ulovlig vis, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Interpol opplyste søndag at minst to passasjerer gikk om bord i flyet med stjålne pass. De to stjålne passene tilhørte en italiener og en østerriker. Passasjerene med falske pass ble fanget opp av overvåkingskameraer på flyplassen.

Kina sier mandag at de vil bistå Malaysia i arbeidet med å identifisere den andre passasjeren.

Aksjen falt

Da børsen i Malaysia åpnet for handel mandag morgen, falt Malaysia Airlines-aksjen 16 prosent til 0,21 ringgit per aksje. Aksjen tok seg imidlertid opp igjen til 0,23 ringgit, en nedgang på 10 prosent fra fredagens kurs.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus