Barna i Fukushima får nesten ikke være utendørs

– Noen av barna har veldig lyst til å leke ute. De sier de vil leke i sandkassa og lage sølekaker. Vi må fortelle dem «Nei, dessverre, lek i sandkassa inne i stedet», sier bestyrer Mitsuhiro Hiraguri, i Emporium barnehage i Koriyama, som ligger om lag 5,5 mil fra kjernekraftverket i Fukushima. Foto: Foto: REUTERS/Toru Hanai / NTB scanpix

Tre år etter atomulykken vet selv treåringer som bor i området hva stråling er. Barnehagebarn spør om det er trygt å spise maten. De får ikke leke ute.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fukushima-ulykken

Prefekturet Fukushima ligger nordnordøst for Tokyo.

11. mars 2011 ble området hardt rammet av et jordskjelv som målte 9 på Richters skala med påfølgende tsunami. Ifølge Japanske myndigheter er dette den største og mest katastrofale ulykken som har rammet landet siden 2. verdenskrig.

Kraftverket ligger i byen Ōkuma i Futabadistriktet i prefekturet Fukushima, cirka 250 km nordøst for Tokyo. Det består av seks lettvanns kokvannsreaktorer med en total ytelse på 4.7 GW.

– Jeg lurer noen ganger på om det egentlig er greit at barna er i Fukushima. Men det er noen som ikke kan reise, og jeg føler veldig sterkt at jeg må gjøre alt jeg kan for dem, sier barnehagebestyrer Mitsuhiro Hiraguri til Reuters.

Flere hundre tusen barn bodde i Fukushima da kjernekraftanlegget ble rammet av et kraftig jordskjelv og en voldsom tsunami i mars 2011. Denne uka er det tre år siden katastrofen som etterlot kraftverket totalt ødelagt og førte til store utslipp av stråling.

Senest i februar gikk det galt: Nytt radioaktivt utslipp ved Fukushima

Et område med en radius på 30 kilometer fra kraftverket ble erklært som forbudt å oppholde seg i, og om lag 160.000 mennesker ble tvunget til å forlate hjemmene sine.

I områdene som lå litt lengre unna, ble det innført restriksjoner for hvor lenge man kunne oppholde seg utendørs.

Se bildegalleri øverst i artikkelen.

Maks 15 minutter utendørs om dagen

Byen Koriyama ligger om lag 5,5 mil fra kjernekraftverket i Fukushima. Der anbefalte de lokale myndighetene at barn opptil to år ikke skulle oppholde seg mer enn 15 minutter utendørs hver dag. For barn mellom 3 og 5 år lød anbefalingen på maksimum 30 minutter utendørs.

I oktober i fjor ble restriksjonene opphevet, men mange barnehager og førskoler fortsetter å forholde seg til dem fordi barnas foreldre ønsker det.

Dermed har noen av byens yngste innbyggere aldri fått leke utendørs.

Dette begynner helse- og utdanningsmyndighetene å se effekten av. Barna som vokser opp har svekket styrke, dårligere koordinasjon og får emosjonelle problemer som stress og aggresjon, melder Reuters.

– Sammenlignet med før katastrofen, kan man se at resultatene faller i tester av fysisk styrke- og evnetester, som gripestyrke, løping og kaste ball, sier Toshiaki Yabe, som representerer lokale myndigheter, til nyhetsbyrået.

En årlig undersøkelse gjennomført av utdanningsmyndighet viser også at barna i området nå veier betraktelig mer enn landsgjennomsnittet i Japan.

Les også: Strålingen mangedoblet i Fukushima-kraftverket

– Har dette stråling i seg?

Daglig leder Mitsuhiro Hiraguri i barnehage Emporium i Koriyama sier at barna er veldig preget av situasjonen. Selv treåringer vet hva stråling er.

– Barna er veldig redde. De spør før de spiser noe: «Har dette stråling i seg?», og vi må fortelle dem at det er trygt å spise det, sier han ifølge Reuters.

Hiraguri opplever at økt stress blant barna gir utslag blant annet som mer krangling og flere slagsmål. Han ser også flere barn som sliter med oppmerksomhet og motivasjon.

Toshiaki Yabe sier at fokus blant foreldre er i ferd med å endres; myndighetene hører mindre om bekymringer knyttet til strålenivåene, mens flere foreldre bekymrer seg for at barna ikke får vært utendørs.

Les også: Fukushima: Giftstoffer funnet i grunnvannet

Flere tilfeller av skjoldbruskkjertelkreft

Etter atomulykken i Tsjernobyl i 1986 så man en kraftig økning av antall tilfeller av skjoldbruskkjertelkreft blant barn som bodde i området.

I samarbeid med Fukushima Medical University er det satt igang et screeningprogram for alle barn og ungdom i området. Så langt har 254.000 av 375.000 barn vært gjennom omfattende testing.

Antallet mistenkte tilfeller av denne kreftformen blant dem under 18 år, økte fra 59 i september i fjor til 75 i februar i år. 33 av disse har blitt bekreftet som skjoldbruskkjertelkreft, skriver The Guardian.

Enten skyldes funnene at barna har tatt skade av strålingen, eller så er forklaringen at man foretar den grundigste testingen noensinne.

Japanske helsemyndigheter vil ikke knytte krefttilfellene direkte til atomulykken, men etterlyser videre analyser av resultatene.

Se bildegalleri øverst i artikkelen.