– Vektøkning midt i livet øker faren for brystkreft

ØKT RISIKO: – Kvinner som hadde gått opp i vekt gjennom livet hadde høyere risiko for brystkreft enn de som hadde holdt stabil vekt. Spesielt gir en vektøkning midt i livet, høyerer risiko, sier forsker og lege Mirjam D. Kaminka Alsaker. Foto: Colourbox.com
ØKT RISIKO: – Kvinner som hadde gått opp i vekt gjennom livet hadde høyere risiko for brystkreft enn de som hadde holdt stabil vekt. Spesielt gir en vektøkning midt i livet, høyerer risiko, sier forsker og lege Mirjam D. Kaminka Alsaker. Foto: Colourbox.com

Sterk vektøkning i forbindelse med overgangsalderen øker risikoen for brystkreft, viser forskning ved NTNU i Trondheim

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har sett på hvilken betydning det har om vektøkningen kommer tidlig eller sent i livet, sier forsker og lege Mirjam D. Kaminka Alsaker til Adresseavisen.

I studien ble mer enn 28.000 kvinner fulgt gjennom minst to vektmålinger.

– Vi fant at kvinner som hadde gått opp i vekt gjennom livet hadde høyere risiko for brystkreft enn de som hadde holdt stabil vekt. Spesielt gir en vektøkning midt i livet, like før, under eller etter klimakteriet, økt risiko, forteller hun.

Mens tidligere, lignende undersøkelser har tatt utgangspunkt i det kvinnene selv opplyser om vekten på ulike tidspunkt i livet, har Alsaker benyttet seg av objektive målinger og koblet dem med data fra kreftregisteret.

Les også: Fire ganger så mange kvinner over 50 år som føder i Norge

– For kvinner som fikk brystkreft etter overgangsalderen, finner jeg at verken antall barnefødsler eller det å få barn sent i livet har noen vesentlig betydning for overlevelsen. Heller ikke datoen for første og siste menstruasjon har stor betydning, sier Alsaker.

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner på verdensbasis. I Norge er risikoen for å få brystkreft cirka 9 prosent fram til 80 års alder.

De fleste norske kvinner som får brystkreftdiagnosen blir i dag helt friske.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus