– Foreløpig ikke funnet deler av savnet fly

Det er fortsatt ikke funnet vrakrester av det savnede flyet fra Malaysia Airlines. – Det er et mysterium, sier lederen for granskingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en kaotisk pressekonferanse mandag opplyste Azharuddin Abdul Rahman, sjef Malaysias departement for sivil luftfart, at de ikke utelukker noen ting.

– Flykapring er ikke utelukket. Vi undersøker alle muligheter, Rahman.

To døgn etter at flyet fra Malaysia Airlines forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing er det fortsatt ingen bekreftede spor fra flyet.

Analysene av olje som er funnet i havet er ikke ferdige, og det er derfor uklart om den stammer fra det savnede flyet.

Det ble søndag opplyst at det som kunne være en dør fra det savnede flyet var blitt observert i havet sør for Vietnam. Men det ble mandag altså ikke bekreftet.

Les også: - Flyet kan ha blitt ødelagt i lufta

Asiatiske trekk

De to passasjerene på det savnede Malaysia Airlines-flyet som reiste med stjålne europeiske pass, hadde asiatisk utseende, ifølge landets innenriksminister.

– Jeg er svært overrasket over at kontrollørene ikke kan tenke: En italiener og en østerriker med asiatiske ansiktstrekk, sa innenriksminister Zahid Hamidi til Malaysias nyhetsbyrå Bernama søndag kveld.

– Vi skal gjennomføre en intern gransking, spesielt av de ansatte som var på jobb ved passkontrollen da MH370 tok av fra Kuala Lumpur, legger han til.

Azharuddin Abdul Rahman ville ikke kommentere hvordan de to passasjerene kom seg om bord med stjålne pass, men han viste til at sikkerheten ved flyplassen er god.

Terror-spekulasjoner

Det forsvunnede Boeing-flyet kan ha gått i oppløsning i lufta, sier en kilde i etterforskningsstaben.

Det, sammen med de to uidentifiserte passasjerene, gjør at det blir spekulert om kan være snakk om et terrorangrep. Men tjenestemenn understreker at det ikke finnes bevis for det ennå.

Les også: Fly-mysteriet blir bare større

Mange land deltar i letingen etter flyet fra Malaysia Airlines og de 239 passasjerene. Over 20 fly og 40 skip fra sju land er med i letingen. Kinesiske myndigheter sendte mandag en gruppe eksperter til Malaysia for å bistå i arbeidet med å finne flyet.

Kinesisk kritikk

Kinas statlige medier retter skarp kritikk mot Malaysia og flyselskapet Malaysia Airlines for situasjonen med det savnede passasjerflyet blir håndtert.

Nesten to tredeler av de 239 passasjerene om bord var kinesere.

– Malaysia kan ikke unnslippe sitt ansvar. Den umiddelbare reaksjonen var ikke rask nok, heter det i en lederartikkel i Global Times, som har tett tilknytning til kommunistpartiet.

Les også: Stjålne pass på passasjerlista til det savnede flyet

Stjålne pass

Interpol opplyste søndag at minst to pass som er stjålet, ble brukt av passasjerer om bord på flyet. Den internasjonale politiorganisasjonen tilføyde søndag at den også undersøker andre mistenkelige pass.

De to passene som ble brukt, tilhører en østerriker og en italiener som begge har fått sine pass stjålet i Thailand i løpet av de siste to årene. Billetter skal ha blitt bestilt i de to europeernes navn 6. mars og utstedt i Pattaya i Thailand. Billettene gjelder reiser fra Kuala Lumpur til Beijing og videre til Europa.

Overvåkingskameraer på flyplassen har fanget opp de to passasjerene som brukte passene, og etterforskere i flere land forsøker nå å finne ut hvem de er.