Russervennenes metoder på Krim:

– Stemmefusk da Krims regionforsamling valgte

Bevæpnede russervenner utenfor en regjeringsbygning på Lenin-plassen i Simferopol på Krim 8. mars. Folkeavstemning om å bli del av Russland, var svært så rigget, melder Aftenposten. Foto: AP Photo/Manu Brabo/NTB scanpix.
Bevæpnede russervenner utenfor en regjeringsbygning på Lenin-plassen i Simferopol på Krim 8. mars. Folkeavstemning om å bli del av Russland, var svært så rigget, melder Aftenposten. Foto: AP Photo/Manu Brabo/NTB scanpix.

Da Krims regionforsamling for halvannen uke siden valgte ny regionregjering og vedtok folkeavstemning om Krims tilknytning, var bare et mindretall av representantene til stede.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reglene sier at minst 51 av forsamlingens 100 folkevalgte må være til stede for å fatte vedtak. Lokalregjeringen som nå sitter, hevder at 61 var til stede. Men ifølge Aftenposten, som søndag i detalj redegjør for hva som skjedde, var bare 36 representanter på plass.

Alle vedtakene om Krims framtid er dermed vedtatt av et ulovlig mindretall.

Les også: Varselskudd avfyrt mot OSSE-observatører på Krim

Stemte for, var ikke der...

Avisen har blant annet intervjuet representanten Nikolaj Sumulidi, som offisielt var til stede og stemte. Til Aftenposten forteller han at han verken var der eller deltok i noen avstemning, til tross for at han hadde fått en telefon og blitt truet med uspesifiserte konsekvenser om han ikke møtte opp torsdag 27. februar.

– Et velregissert kupp, sier den folkevalgte Refat Tsubarov til avisen. Tsubarov er også leder for krimtatarene.

Les også: - Ukraina vil ikke oppgi Krim

Krim styres av miniparti

Sergej Aksionov, som forsamlingen denne torsdagen valgte som ny lokal regjeringssjef, tilhører partiet Russisk enhet. Ved valget i 2010 fikk det 4 prosent av stemmene og tre av 100 representanter i regionforsamlingen på Krim.

Aksionov erklærte seg 36 timer senere som personlig sjef for politiet og sikkerhetsstyrkene på Krim.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus