– USAs soldater i Afghanistan og Irak kjøles for 120 milliarder

Har det kjølig i Camp Bastion i Afghanistan: To amerikanske offiserer. Foto: AP Photo/Mark Wilson/NTB scanpix.
Har det kjølig i Camp Bastion i Afghanistan: To amerikanske offiserer. Foto: AP Photo/Mark Wilson/NTB scanpix.

– Aircondition til våre tropper koster mer enn hele budsjettet til romfartsorganisasjonen NASA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier den pensjonerte, høytstående offiseren Steven Andersen, som tjenestegjorde under general David Petraeus i Irak, til den uavhengige radiostasjonskjeden NPR i USA.

Hele 20 milliarder dollar, 120 milliarder kroner, går med til klimaanleggene ifølge ham. Det er mer enn ti prosent av hele Norges statsbudsjett. I tallene inngår ikke bare oljen som driver anleggene på isolerte steder uten vanlig strømtilførsel.

Det omfatter også nøvendig infrastruktur, kostnadene med å frakte olje først til Karachi i Pakistan, så de 130 milene over landjorda - på veier som noen steder ikke er bedre enn «forbedrede geitestier».

Med i kostnadene er også sikkerhetsoppbudet som trengs. Anderson anslår at over 1000 soldater har blitt drept i olje-konvoiene.

Forsvarsdepartementet i USA avviser tallene for hva driften av klimaanlegg koster. Ifølge Pentagon-talsmannen Dave Lapan ble det brukt 15 milliarder dollar på energi i alle USAs operasjoner over hele verden.

- Men, legger Lapan til, i tillegg til prisen for selve energien, er det kostnader til å frakte og beskytte drivstoffet i kampsituasjoner. Disse kostnadene er ikke bare i dollars, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus