Dagen derpå på 8. mars-demonstranter:

Reservasjonsleger fortsetter som før

Nytter ikke: Lørdag demonstrerte tusener av kvinner og menn mot at fastleger skal få reservere seg mot abort, slik Høyre, KrF og Frp ønsker å innføre. Men leger har allerede i dag innført sin egen regel. Foto fra 8. mars-demonstrasjonen i Oslo: Marte Christensen / NTB scanpix.
Nytter ikke: Lørdag demonstrerte tusener av kvinner og menn mot at fastleger skal få reservere seg mot abort, slik Høyre, KrF og Frp ønsker å innføre. Men leger har allerede i dag innført sin egen regel. Foto fra 8. mars-demonstrasjonen i Oslo: Marte Christensen / NTB scanpix.

Fram til en ny ordning eventuelt blir vedtatt, sier helseminister Bent Høie (H) at fastlegene skal følge gjeldende regler og henvise kvinner til abort. Flere reservasjonsleger fortsetter imidlertid som før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en oversikt som Dagbladet har laget. Avisen har spurt både reservasjonsleger og kommuneoverleger landet rundt om reservasjonslegene følger helseministerens ordre om å forholde seg til gjeldende regelverk.

Mange fortsetter altså å reservere seg mot innsetting av spiral eller henvisning til abort selv om en ny lov ennå ikke er på plass.

Det skjer idet oppslutningen om Kvinnedagen lørdag var historisk høy - nettopp på grunn av motstanden mot legers reservasjonrett.

Les: 10.000 markerer kvinnedagen i Oslo

Ingen oversikt over legene

Dagbladet har også snakket med samtlige fylkesleger, men de har liten eller ingen oversikt over antall fastleger som reserverer seg mot å henvise til abort. Rundt 20 er kjent gjennom mediene, men Foreningen for helsepersonells reservasjonsrett anslår at det finnes rundt 200.

Høringsfrist for regjeringens forslag er 30. april. Helse- og omsorgsdepartementet tar sikte på å legge fram et lovforslag for Stortinget til høsten.

Les også: Kamp mot reservasjonsretten fra alle kanter

Fylkeslege: – Skinndebatt

Debatten om reservasjonsretten er en politisk skinndiskusjon, mener fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus. Han anslår at 90 prosent av kvinnene som får utført abort i disse fylkene, tar direkte kontakt med sykehusene.

– Dette er bare politikk og har ikke noe med virkeligheten å gjøre. Vi som forvaltningsorgan har ikke hatt en klage på ti år. Vi har ikke fått inn noen meldinger om at leger reserverer seg, sier Petter Schou til avisen Dagen.

Han er oppgitt over at debatten om fastlegers reservasjonsrett er blitt så stor.

– Det lages en debatt som går på endringer om selvbestemt abort, men det er ikke tilfelle. Abortloven er ikke under diskusjon. I mitt hode er det hele en skinndebatt, sier Schou.

Han anslår at ni av ti kvinner i Oslo og Akershus dropper fastlegeleddet og tar direkte kontakt med sykehus før de tar abort. I denne regionen blir hele 40 prosent av helsetjenestene i Norge og en tredel av alle aborter utført. Schou mener fastlegene har gått ut på dato når det gjelder abort.

Reservasjonsretten førte til rekordstor oppslutning om 8. mars. I Youngstorget Oslo hadde over 10 000 møtt fem for å markere årets kvinnedag. Se video fra markeringen her:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus