– Eldre fødende er mer utsatt for hjerneslag

RISIKO: Svangerskap i sen alder gir økt risiko komplikasjoner og for hjerte- og karsykdommer på sikt, advarer nevrolog Anne Hege Aamodt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
RISIKO: Svangerskap i sen alder gir økt risiko komplikasjoner og for hjerte- og karsykdommer på sikt, advarer nevrolog Anne Hege Aamodt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det virker ikke som folk er bevisste på denne risikoen ved å utsette graviditet og fødsel, sier nevrolog og overlege Anne Hege Aamodt ved Rikshospitalet. Hvert år behandler de tilfeller av svangerskapsrelatert hjerneslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Flere eldre fødene i Norge:

ABC Nyheter skrev onsdag at i løpet av ti år har nesten 650 kvinner over 45 år født i Norge. 17 av dem var over 50 år, og den eldste registrerte 55 år eller mer.

– Flere drar til utlandet for behandling med donoregg, sier overlege Anne-Sofie Letting som er seksjonsleder ved fødeavdelingen på Rikshospitalet.

Eldre gravide har oftere komplikasjoner i form av blant annet høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning og svangerskapsdiabetes.

I tillegg er det økt risiko for kromosomfeil og spontanabort om kvinnen blir gravid med egne egg.

Også fødsel i denne aldersgruppen er mer risikofylt enn hos yngre kvinner.

Les saken: Fire ganger så mange over 50 år som føder i Norge

ABC Nyheter skrev tidligere denne uken at stadig flere eldre kvinner føder. I løpet av ti år har nesten 650 kvinner over 45 år født i Norge. 17 av dem var i 50-årene – og den eldste 55 år da hun fødte.

Nå advarer nevrolog Anne Hege Aamodt, som er overlege ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet, om at de som utsetter graviditet og fødsel så sent også har økt risiko for å få hjerneslag.

– Når man skal rekke å skaffe seg god utdannelse, jobb og bolig før man går i gang med familieplanleggingen, blir gjennomsnittsalderen høy for førstegangsfødende. Da er risikoen høyere for at det blir et komplisert svangerskap som kan få alvorlige følger både for mor og barn, sier Aamodt til ABC Nyheter.

– Heldigvis er det ikke så mange som blir alvorlig syke, men det virker ikke som folk er bevisste på denne risikoen ved å utsette graviditet og fødsel, fortsetter overlegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fire ganger så mange kvinner over 50 år som føder i Norge

Økt risiko også på lang sikt

Eldre kvinner har oftere komplikasjoner under svangerskapet og mer komplisert fødsel. Den økte hjerneslagrisikoen henger sammen med dette, forklarer Aamodt.

– Det henger sammen med økt risiko for svangerskapsforgiftning, svangerskapsindusert høyt blodtrykk, svangerskapsdiabetes og og flere andre komplikasjoner, som man er mer utsatt for ved høyere alder.

Risikoen er størst i slutten av svangerskapet og rundt fødsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om det går bra under svangerskapet, har man økt risiko for hjerneslag og hjerte-/karsykdom også på lang sikt dersom man har hatt slike svangerskapskomplikasjoner, sier hun og fortsetter:

– Vi er skapt for å få barn i 20-årene, å vente lenge øker risikoen for komplikasjoner, deriblant hjerneslag, sier nevrolog og overlege Anne Hege Aamodt ved Rikshospitalet. Foto: OUS– Vi er skapt for å få barn i 20-årene, å vente lenge øker risikoen for komplikasjoner, deriblant hjerneslag, sier nevrolog og overlege Anne Hege Aamodt ved Rikshospitalet. Foto: OUS

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå er det veldig vanlig at man blir over 30 år før første graviditet, da begynner allerede risikoen å øke litt, og den øker mer jo lenger man venter.

Les også: – Bruker opptil en halv million på å bli gravide i utlandet

– Kompliserte tilfeller

Det finnes ikke gode tall for forekomst av hjerneslag knyttet til svangerskap og fødsel, forklarer Aamodt. Ved Rikshospitalet behandler de slike tilfeller hvert år.

– Det er heldigvis sjelden, men det ser ut til å være økende forekomst av hjerneslag i tilknytning til svangerskap, fødsel og barselperioden. Det skyldes ikke bare at man er bedre til å stille diagnose, men også at folk blir eldre når de blir gravide og dermed får mer komplikasjoner.

Rikshospitalet behandler ofte kompliserte hjerneslagtilfeller fra hele regionen, men mange tilfeller håndteres også ved andre sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så vi har ikke noen komplett oversikt, sier Aamodt og fortsetter:

– Men når vi får kompliserte hjerneslagtilfeller hos kvinner som bare er 30-40-årene er det ikke sjelden i tilknytning til svangerskap og fødsel, og da som regel i forlengelsen av svangerskapsforgiftning. Det kan gi hjerneblødning og infarkt, og forskjellige slaglignende tilstander, som hevelser i hjernen og forandringer i blodkarene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nær ni av ti velger abort ved Downs-diagnose

Behandlingen kan skade fosteret

Nevrologen forklarer at hjerneslag hos gravide kan være veldig vanskelig å behandle, fordi behandlingen utgjør en risiko for fosteret. Vanlig akuttbehandling ved hjerneinfarkt med intravenøs trombolyse - medisin som løser opp blodproppen - kan gi alvorlig blødning hos fosteret.

Kateterbasert behandling med fjerning av blodproppen i karet inni hjernen gir mindre fare for blødning hos fosteret, men kan allikevel være risikabel. I enkelte tilfeller blir denne typen behandling benyttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aamodt forklarer at hvis det oppstår alvorlig hjerneblødning, med kar som sprekker eller utposninger i hjernen, er det høy risiko både for mor og barn.

En annen type hjerneslag som er hyppigere ved svangerskap og fødsel, er venetrombose i hjernen. Dette kan gi diffuse symptomer i starten.

– Først og fremst hodepine, som mye annet også kan gi, man kan få lammelser, infarkter og høyt trykk i hjernen, sier Aamodt.

Les også: – Barn av eldre fedre er mer utsatt for psykisk sykdom

– Bør følges opp lenger

Har man vært dårlig under svangerskapet, er man ofte innlagt litt lenger enn vanlig etter fødselen, så hjerneslag etter fødsel oppstår gjerne under tilsyn på barselavdelingen.

– Men det er ikke en selvfølge at det skjer mens man er på sykehus. Risikoen er størst de første seks ukene etter fødsel og man har en 6-ukerskontroll hos lege. Men risikoen er også økt lenger enn det, nærmere tre måneder, sier Aamodt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ideelt sett burde de som har hatt svangerskapsforgiftning følges opp lenger enn seks uker. Det er flere i det norske miljøet som jobber for dette. Det er også anbefalt i nye amerikanske retningslinjer.

Har man hatt svangerskapsforgiftning har man også økt risiko for hjerte- og karsykdom på lang sikt.

– Det skal man vurdere som en risikofaktor på lik linje med høyt kolesterol, røyking, overvekt og så videre. Man må ikke glemme at svangerskapsforgiftning slår ut på risikoen på sikt. Det gjelder alle som har hatt svangerskapsforgiftning, ikke bare de eldre fødende, sier overlege Anne Hege Aamodt til ABC Nyheter.

Les også: Dobbelt så mange mødredødsfall i Norge som registrert