Strid om tillatelse til gruveslam i Repparfjorden:Ola Elvestuen raser mot fiskeriministerens ja

Gruveinteresser foran? Ola Elvestuen utfordrer fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
Gruveinteresser foran? Ola Elvestuen utfordrer fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre og KrF gikk onsdag sammen med SV og MDG til stormløp mot fiskeri- og kystminister Elisabeth Aspaker. Hun har gått med på å dumpe store mengder gruveslam i Finnmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette var ikke bra.

Slik oppsummerer Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen svarene fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) ga i Stortingets spørretime onsdag.

Der ble hun bombardert av spørsmål fra SV, Venstre, KrF og Miljøpartiet De Grønne (MDG) i striden om gruveselskapet Nussir ASA skal få dumpe gruveslam i Repparfjorden i Finnmark.

Havforskningsinstituttet og andre faginstanser har advart mot å tillate gruvedrift som medfører slamdumpingen i denne viktige laksefjorden.

Men 13. februar anbefalte næringsminister Monica Mæland og fiskeriminister Aspaker i et felles brev at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner skal godta reguleringsplanen for gruvedrift på Nussir og Ulveryggen i Kvalsund kommune.

Les også: Kartlagt metaller for 20 milliarder kroner

Kan tjene enorme beløp

- Fiskeriinteressene er nå dempet ved at regjeringen har slått Fiskeridepartementet sammen med Næringsdepartementet, bemerker Elvestuen overfor ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og miljøinteressene blir svekket ved at behandlingen av slike reguleringsplaner er flyttet fra Klima- og miljødepartementet til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, legger han til.

- Deponering av slam fra gruvene vil ifølge Havforskningsinstituttet gi årlige utslipp av blant annet 240 tonn nikkel og 1400 tonn kobber i Repparfjorden, sier Elvestuen.

Opp mot dette framholder næringsministeren og fiskeriministeren at de planlagte kobbergruvene vil gi en omsetning på 600-700 millioner kroner årlig og 150 arbeidsplasser i 25-30 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Planene om gruvedrift møter også sterk motstand fra reindriftssamer i området.

Les også: Rein-samer vil stoppe gruvedrømmen hans

– En akseptabel risiko

- Har vi en fiskeriminister som setter gruveinteressene først? spurte SVs Heikki Eidsvoll Holmås i den muntlige spørretimen i Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hun sier hun har nok kunnskap til å si at gruvedeponi i Repparfjorden ikke vil ha negative virkninger. Det er stikk i strid med Havforskningsinstituttet og andre faginstansers konklusjoner. Hvilke ny kunnskap har hun som fagetatene ikke har? spurte han.

- Regjeringa ønsker å legge til rette for mineralnæringa. Et sentralt spørsmål er om risikoen i dette tilfellet er akseptabel i lys av muligheten til ny verdiskaping, arbeidsplasser og ringvirkninger ved Nussir-prosjektet, svarte Elisabeth Aspaker.

- Det tidligere Fiskeri- og kystdepartementet var opptatt av utslippsmassene og utlekking av kobber. Den gang lå det an til at utslippene skulle skje 60 meter over bunnen. Nå er det bestemt at utslippsunktet skal være kun 1-3 meter over fjordbunnen. Det har stor betydning i forhold til spredning av mineralene, framholdt Aspaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Usikkerhet om vanndirektivet

Venstres Ola Elvestuen tviler på at slamdeponering i Repparfjorden er tillatt etter EUs vanndirektiv, som Norge gjennom EØS-avtalen har forpliktet seg til å respektere.

- Har dere vurdert om deponering av gruveslam i Repparfjorden er i tråd med Vanndirektivet, fiskeriminister Aspaker?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg forutsetter at vurderingene som er gjort, har tatt innover seg alle disse kravene, sier hun til ABC Nyheter.

- Utslippene fra gruvedeponeringen vil ligge betydelig under det som naturlig kommer med elvene, legger hun til.

Det ville Aspaker ha seg frabedt

- Det å basere framtida for Nord-Norge og Finnmark på virksomhet som på kort tid vil rasere store fjordområder, er ikke bærekraftig, sa Rasmus Hansson (MDG) i Stortinget.

- Det er interessant at statsråden bruker som argument at utslippene ikke er større enn den naturlige tilførselen fra elvene. Poenget er at de kommer i tillegg. Er gyteplassene ivaretatt? fortsatte Hansson.

- Jeg vil reservere meg sterkt fra påstander om at regjeringen legger opp til å rasere store fjordområder. Utslippene av kobber er betydelig under den naturlige avrenninga i området. Alt er vurdert. Samla sett kommet til at det er akseptabelt å deponere gruveslam i fjorden, sa statsråd Aspaker.