– Det er ikke russiske soldater på Krim

Pressesekretær ved den russiske ambassaden Peter Svirin avviser at det befinner seg russiske soldater på Krim. Foto: Ole Peder Giæver / ABC Nyheter.
Pressesekretær ved den russiske ambassaden Peter Svirin avviser at det befinner seg russiske soldater på Krim. Foto: Ole Peder Giæver / ABC Nyheter.

Pressesekretær ved den russiske ambassaden Petr Svirin avviser overfor ABC Nyheter at det befinner seg russiske soldater på Krim, utover Russlands marinebaser på halvøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av væpnede, uniformerte menn har i løpet av helgen tatt kontroll over den ukrainske Krim-halvøya.

De bærer ikke flagg eller andre merker på uniformene sine.

– Det har vært mye spekulasjon om at menneskene som handler på Krim er russiske soldater. Det er de ikke. President Putin sa i sin tale tirsdag at de er Krims selvforsvarsstyrker, organisert av Krims befolkning, sier pressesekretær ved den russiske ambassaden, Petr Svirin, til ABC Nyheter tirsdag ettermiddag.

Les også: Putin møtte pressen om situasjonen i Ukraina

– De er heller ikke trent av Russland, sier han.

– Vi har styrket bemanningen ved basene til Svartehavsflåten, men menneskene som omringer ukrainske baser er Krims selvforsvarsstyrker.

– Men hvor får de uniformer og våpen fra?

Svirin slår ut med hendene:

– Jeg vet ikke. Du kan kjøpe slike uniformer i butikken. Jeg vet ikke hvor de har våpen fra.

Militæranalytikere nyhetsbyrået AFP har snakket med mener på sin side de uidentifiserte soldatene høyst trolig er russiske spesialstyrker, luftbårne styrker og kanskje kommandosoldater fra elitestyrken Spetsnaz.

Igor Sutyagin, Russlandspesialist ved Royal United Services Institute, sier soldatene i de umerkede uniformene som har spredd seg utover Krim bruker utstyr som kun deles ut til elitedivisjoner.

Les også: Undrende soldater strever med å forstå Krim-krisen

Aftenpostens korrespondent Per Kristian Aale skriver på Twitter (https://twitter.com/pkaale) at han har snakket med soldater på Krim som bekrefter at de er fra Russland.

Han rapporterer også om «russiske militære lastebiler med soldater over alt på Krim».

Ambassadens mann står imidlertid fast ved president Putins uttalelser i en tale tidligere tirsdag:

– President Vladimirs Putins forespørsel om rett til brukt av militærmakt i Ukraina i helgen er en formell prosedyre. Det betyr ikke at slik makt vil bli brukt. Russland har hittil ikke sendt styrker eller intervenert i Ukraina, sier han.

– Målet er å roe ned situasjonen, og dersom russiske styrker vil bli brukt er det for å beskytte sivilbefolkningen.

– På Krim har man ikke sett sammenstøt på gaten, og ingen har blitt drept. Russland tenker ikke på å ta Krim som et protektorat, slik enkelte har hevdet.

– Vi vil bare gi befolkningen på Krim en sjanse til å bestemme selv.

Krim ble etter Sovjetunionens oppløsning en selvstyrt region i staten Ukraina. Det er den eneste regionen i Ukraina der flertallet av befolkningen er etniske russere.

Sovjet-lederen Nikita Khrusjtsjov ga Krim-halvøya til Ukraina i 1954, men Russland har beholdt et sterkt militært nærvær der også etter Ukrainas uavhengighet i 1991.

En folkeavstemning på Krim-halvøya om hvorvidt regionen skal kreve større selvstyre fra Kiev, er framskyndet til 30. mars, ifølge regionmyndighetene.