Leger uten Grenser kastes ut av Myanmar

Barn fra landsbyen Thameehla er nå i en midlertidig flyktningleir etter at myndighetene i Yangon har revet landsbyen der de bodde på grunn av at boliger var satt opp ulovlig på grunn eid av det militære. Foto: Soe Zeya Tun (Reuters)
Barn fra landsbyen Thameehla er nå i en midlertidig flyktningleir etter at myndighetene i Yangon har revet landsbyen der de bodde på grunn av at boliger var satt opp ulovlig på grunn eid av det militære. Foto: Soe Zeya Tun (Reuters)

Leger uten Grenser har fått ordre om å stanse alt arbeid i Myanmar. Organisasjonen er sjokkert over beskjeden og svært bekymret for framtiden til sine pasienter i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen får katastrofale følger for 30.000 hiv-pasienter og 3.000 tuberkulosepasienter som Leger uten Grenser har gitt behandling i landet, sier organisasjonen i en pressemelding fredag.

«Leger uten Grenser er dypt sjokkert over avgjørelsen og ekstremt bekymret for titusener av pasienter som organisasjonen hjelper i Myanmar», heter det i pressemeldingen.

Utenriksminister Børge Brende (H) besøker mandag Myanmar der han skal ha politiske samtaler med regjeringen og president Thein Sein. Han skal også møte opposisjonsleder Aung San Suu Kyi og andre sentrale politikere i tillegg til representanter for ulike væpnede grupper.

Får ikke behandling

Leger Uten Grenser har klinikker i Rakhine, Shan, Kachin og Yangon, men disse ble stengt av myndighetene fredag. Som følge av stansen har tusenvis av pasienter ikke fått medisinen de trenger.

I Rakhine har organisasjonen arbeidet for deler av befolkningen som er fordrevet og som lever i isolerte landsbyer.

En talsmann for de regionale myndighetene bekrefter at Leger uten Grensers virksomhet er suspendert fordi organisasjonens lisens er utløpt.

– Det er en midlertidig stans i øyeblikket. Det kan være at de gjenopptar sitt arbeid, sier Win Myaing til nyhetsbyrået AFP. Han benekter at vedtaket har tilknytning til protester mot Leger uten Grenser den siste tiden.

Diskriminerte muslimer

Presset mot organisasjonen kom etter at de opplyste at de hadde gitt medisinsk behandling til skadde mennesker i nærheten av der det er meldt om en massakre på mennesker som tilhører det muslimske rohingya-folket. Myndighetene avviser at det har vært noen massakre.

Rohingya-folket lever under vanskelige og diskriminerende kår i Rakhine-staten, som grenser til Bangladesh.

Myndighetene betrakter de 800.000 statsløse rohingya i landet som utlendinger, og mange myanmarere betrakter dem som ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

Personvernpolicy