Åpen for alle - alltid

Bakgrunn: KrimHvorfor halvøya er den mest betente regionen i Ukraina

SPENT SITUASJON: Uidentifiserte soldater blokkerer veien til den ukrainske militærflyplassen Belbek utenfor Sevastopol på Krim-halvøya 28. februar 2014. Foto: Vasiliy Batanov (AFP Photo)
SPENT SITUASJON: Uidentifiserte soldater blokkerer veien til den ukrainske militærflyplassen Belbek utenfor Sevastopol på Krim-halvøya 28. februar 2014. Foto: Vasiliy Batanov (AFP Photo)
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dagene etter at Ukrainas prorussiske president Viktor Janukovitsj ble fjernet fra makten og oppptøyene i Kiev la seg, har Krim vært sentrum i den spente situasjonen mellom prorussere og provestlige i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Krim
  • Halvøy i Svartehavet som er forbundet med det ukrainske fastlandet gjennom en smal landtunge.
  • Befolkningen var i 2007 på 1,9 millioner. I 2001 var 58,3 prosent av innbyggerne russere, 24,3 prosent ukrainere og 12,1 prosent krimtatarer.
  • Autonom republikk i Ukraina. Byen Sevastopol sør på halvøya, der både Russlands og Ukrainas flåte har sin hovedbase, er et eget administrativt område. Russland har en avtale om bruk av flåtebasen i fram til 2042.
  • Krim var fra 1438 til 1783 senter i et krimtatarisk khanat. Russland okkuperte så halvøya under Katarina den store og anla en rekke nye byer som ble befolket med etniske russere. Fra 1921 var Krim en autonom tatarisk republikk under Russland, som igjen var en del av Sovjetunionen.
  • I 1944 ble krimtartarene forvist til Sentral-Asia av Stalin, anklaget for å ha samarbeidet med de tyske okkupantene. Først i 1988 fikk krimtatarene lov til å vende tilbake.
  • I 1954 ble Krim overført fra Russland til Ukraina på initiativ fra Sovjetunionens daværende leder Nikita Khrusjtsjov, som selv var etnisk ukrainer.
  • I januar 1991 fikk Krim igjen selvstyre, denne gangen som del av Ukraina, som samme år ble en selvstendig stat.
(NTB)

– Den viktigste grunnen til urolighetene er at de fleste innbyggerne på Krim-halvøya er etniske russere, sier førsteamanuensis i russisk ved Universitetet i Bergen Martin Paulsen til ABC Nyheter.

Av omkring to millioner mennesker på Krim, utgjør etniske russere rundt 60 prosent. Denne gruppen frykter et for provestlig og antirussisk Ukraina.

Befolkningen på Krim

– Men det er viktig å huske på at de fleste prorussere i regionen i utgangspunktet ikke ønsker å innlemmes i Russland. Det de vil er at Ukraina skal opprettholde og gjerne styrke forholdet til Russland – ikke gå den motsatte veien, slik landet gjør nå, sier Paulsen.

I tillegg til de etniske russerne er omkring 25 prosent av befolkningen på Krim etniske ukrainere og 12 prosent krimtatarer.

Tatarene, en tyrkisk-etnisk folkegruppe, er færrest, men likevel den tydeligste antirussiske stemmen. Tatarene har hatt et svært anspent forhold til russerne siden de ble deportert til Sentral-Asia av Stalin på 1940-tallet. Først i 1988 fikk de vende tilbake til Krim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krims historie og geografi

Fra 1400-tallet til 1783 ble Krim styrt av krimtatarene. Katarina den store tok så over halvøya, og området ble befolket med etniske russere. På grunn av det milde klimaet og beliggenheten ved Svartehavet, ble Krim et yndet feriested for de russiske tsarene.

I 1921 ble Krim innlemmet i Sovjetunionen. Regionen var underlagt Russland, men som en autonom tatar-republikk med utstrakt selvstyre. Det var her, under Jaltakonferansen, de allierte lederne Roosevelt, Churchill og Stalin delte Europa mellom seg og samtidig la grunnlaget for Den kalde krigen i 1945.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Alt om situasjonen i Ukraina

I 1954 ga Russland Krim til Ukraina i gave. Beslutningen ble tatt av Sovjetunionens ukrainske leder Nikita Khrusjtsjov og hadde ingen stor formell betydning siden både Russland og Ukraina var sovjetrepublikker. Men senere viste den seg å bli problematisk da Sovjetunionen ble oppløst i 1991. En del prorussiske krefter ønsket å innlemmes i Russland, men Krim forble en del av Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krim har beholdt sin spesielle posisjon som autonom republikk med selvstyre på mange områder i Ukraina.

På halvøya, som stikker ut i Svartehavet med sin tilgang til Middelhavet, har Russland en militærflåte i havnebyen Sevastopol. Russland og Ukraina har inngått en avtale om bruk av flåtehavnen frem til 2042. Sevastopol er et eget administrativt område, og i tillegg til den russiske flåten har Ukraina sin største flåte her.

Grunnet militærflåten har Russland en avtale med Ukraina om tropper på Krim, men det er uenighet om de russiske soldatene i området de siste dagene er innenfor denne avtalen.

Russlands forhold til Ukraina

– For Russland er Ukraina den desidert viktigste av de gamle sovjetstatene, og Krim er det viktigste området i Ukraina, sier Martin Paulsen ved Universitetet i Bergen.

Han mener det foreløpig ikke er sannsynlig at det vil bli en russisk invasjon av Krim, men selv om Putin har bedt om at volden ikke trappes opp, tror han ikke russerne nødvendigvis har noe i mot uroligheter i et vestlig orienetert Ukraina:

– Putin er kraftig frustrert over å ha mistet politisk innflytelse i Ukraina. Han ønsker nok å ha et godt forholdt til landet, men hvis det ikke går vil han vise muskler, muligens for å minne omverdenen på at han kunne tatt Krim tilbake med militær makt hvis han hadde ønsket.

(Kilder: CNN, NTB, Store Norske Leksikon)