Meny

Pasient fikk tidobbel dose av hjertemedisin

Pasient fikk tidobbel dose av hjertemedisin

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legemiddelverket ber leger og annet helsepesonell være spesielt oppmerksomme etter flere tilfeller av feildosering med hjertemedisinen digoksin.

Statens legemiddelverk skriver på sine nettsider at det har kommet flere meldinger om feildosering av hjertemedisinen med virkemiddelet digoksin, som har produktnavn Digoxin eller Lanoxin.

Overdosering kan i verste fall føre til dødsfall, ifølge Legemiddelverket.

Feilene har oppstått fordi milligram (mg, et tusenedel av et gram) og mikrogram (µg, en milliondel av et gram) forveksles.

I ett tilfelle skulle pasienten ha 62,5 μg (0,0625 mg) to ganger daglig, men fikk 2,5 tabletter på 0,25 mg som tilsvarer 0,625 mg to ganger daglig.

Det er ti ganger høyere dose enn det som ble forskrevet.

– Heldigvis gikk dette bra, fordi man oppdaget det dagen etter. Men det er meget alvorlig, hadde det gått flere dager kunne pasienten dødd, sier fagmedisinsk direktør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagens Medisin.

Det finnes tre ulike digoksintabletter i Norge. Styrken angis dels som milligram og dels som mikrogram på pakningene (0,25 milligram, 250 mikrogram og 62,5 mikrogram).

Ifølge Reseptregisteret fikk om lag 10.500 pasienter skrevet ut slike medisiner i 2012.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus