Janukovitsj nekter ansvar for blodbad i Kiev

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktor Janukovitsj avviser alt ansvar for blodsutgytelsene i Kiev og legger skylden på demonstrantene og protestbevegelsen. Samtidig fortsetter den spente situasjonen på Krim-halvøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ga aldri noen ordre til politiet om å skyte mot demonstrantene. De var ubevæpnet helt til de var direkte truet på livet, sa Janukovitsj på en pressekonferanse i den russiske byen Rostov-na-Donu fredag.

Det var første gang den ukrainske politikeren viste seg offentlig siden han ble fjernet fra makten sist helg.

Janukovitsj fastholdt sine tidligere uttalelser om at de nye makthaverne i Kiev ikke er rettmessige og kalte dem en gjeng «nynazister og fascister som bare representerer et lite mindretall av folket».

Les også: – Krim-flyplass stengt for flighter fra Kiev

– Er den folkevalgte presidenten

Janukovitsj fastholdt videre at han ikke er avsatt som president og at han er lovlig valgt, men at han ble tvunget til å forlate landet. Han beskrev presidentvalget 25. mai som ulovlig og varslet at han ikke kommer til å stille som kandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig understreket ekspresidenten at Krim-halvøya må forbli en del av Ukraina. Han var også klar på at han ikke kommer til å be om militærhjelp fra Russland for å løse krisen.

Han sa at han foreløpig ikke har møtt Russlands president Vladimir Putin, men at de to har snakket sammen på telefon.

Les også: Norge planlegger fortsatt samarbeid med Ukraina

Spent på Krim

Situasjonen har i flere dager vært svært spent på Krim-halvøya, der prorussiske deler av befolkningen har støtt sammen med tilhengere av de nye makthaverne i Kiev.

Krim ligger i Ukraina, men Russland har helt siden Sovjetunionens oppløsning hatt en stor marineflåte, Svartehavsflåten, ved byen Sevastopol på halvøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen ved de to flyplassene på halvøya var hele fredag skiftende.

Natt til fredag okkuperte væpnede menn de to flyplassene på Krim-halvøya, og ifølge flere kilder var russiske soldater involvert i operasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senere på dagen kunngjorde Ukrainas øverste sikkerhetssjef Andrij Parubij at ukrainske myndigheter hadde gjenvunnet kontrollen over flyplassene.

Kvelden fredag kom det igjen meldinger om at det ikke lenger var tillatt å landet på den internasjonale flyplassen i Simferopol, og at væpnede menn hadde tatt kontroll over rullebanen ved Belbek-flyplassen i Sevastopol.

Les også: – Ukraina har kontroll over Krim-flyplasser igjen

EU bekymret

Parubij anklager samtidig russiske myndigheter for å stå bak urolighetene på Krim-halvøya. Det avviser Russland og sier at troppeforflytninger av russiske soldater som tilhører Svartehavsflåten, ikke er brudd på avtalen som regulerer nærværet av marineflåten.

EU er svært bekymret over utviklingen på Krim og ber alle parter roe seg ned og være tilbakeholdne.

– Alle må gjøre det de kan for å minske spenningen og fremme fredelige diskusjoner mellom de berørte partene, oppfordrer utenriksministrene fra Tyskland, Frankrike og Polen i en felles uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Timosjenko presidentkandidat

Samtidig som situasjonen er spent på Krim, har de nye makthaverne i Kiev begynt arbeidet med å stake ut Ukrainas nye fremtid.

Torsdag ble den nye overgangsregjeringen under ledelse av statsminister Arsenij Jatsenjuk godkjent av nasjonalforsamlingen, og fredag fortalte protestlederen Vitalij Klitsjko at tidligere statsminister Julia Timosjenko vil stille som kandidat i det kommende presidentvalget som etter planen skal holdes i mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Julia Timosjenko stiller som presidentkandidat

Klitsjko selv kunngjorde tidligere i uken at også han stiller som kandidat i valget.

Samtidig vil de nye makthaverne i landet straffeforfølge tidligere samfunnstopper. Påtalemyndigheten har bedt om at ti tidligere toppfolk fra regjeringen, militæret og sikkerhetsapparatet blir pågrepet og siktet for massedrap i Kiev.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskes i Sveits

De nye ukrainske lederne anklager Janukovitsj og han krets for å ha tømt statskassen og overført enorme summer til utlandet.

I Genève har den sveitsiske påtalemyndigheten innledet etterforskning mot Viktor Janukovitsj og hans sønn Oleksandr for hvitvasking av penger.

Samtidig fryser både Sveits og Østerrike formuene til en rekke ukrainske tjenestemenn, blant dem Janukovitsj og sønnen og flere andre tidligere ministere. Sveitsisk politi har også gjennomført en aksjon mot kontorene til et firma eid av Janukovitsj og beslaglagt en rekke dokumenter.