Elden refser politiet:

– Brukte pressen til å lokke narko-siktet politiker i felle

ADVOKAT OG POLITIKER: John Christian Elden er selv vararepresentant til Stortinget for Høyre. Her fra nominasjonsmøtet til Oslo Høyre i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ADVOKAT OG POLITIKER: John Christian Elden er selv vararepresentant til Stortinget for Høyre. Her fra nominasjonsmøtet til Oslo Høyre i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Advokat John Christian Elden refser politiet for deres metodebruk før de pågrep og siktet stortingspolitiker Erik Skutle for besittelse og bruk av hasj.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av få timer ble 24-åringen fra Bergen i går rikskjendis og hovedoppslag i norske medier. Skutle, som er vararepresentant for statsminister Erna Solberg på Stortinget, ble pågrepet og siktet for erverv, bruk og besittelse av narkotika.

Årsak, ifølge siktelsen: Å ha røykt hasj én gang.

Statsministeren rykket ut og kalte det «alvorlig, men trist». Skutle trakk seg umiddelbart fra alle politiske verv, og uttalte i en pressemelding signert av en kommunikasjonsrådgiver i Høyre at «jeg har sviktet»

Les også: Solberg: Alvorlig, men trist sak

Den erfarne advokaten John Christian Elden sparer ikke på kruttet. Han antyder at siktelsen kan være et takk for sist fra politiet til en ung politiker som for noen år siden mente at hasjbruk burde legaliseres.

Les også: Tror Skutle vil gjøre seg usynlig på Stortinget

Politiet så sms-bilder

«Den 1. februar 2014 var den fortsatt unge politiker på en fest etter et hyggelig arrangement. Etter at festen var avsluttet gikk veien til nachspiel. Alkoholen tok slutt, og en av de tilstedeværende tok frem en joint. Den unge politiker fikk sine drag, men samtidig tok en av de tilstedeværende et "skrytebilde" av hvem han var sammen med på sin mobil som ble sendt som SMS over telenettverket.», skriver Elden i sin blogg.

Advokaten antyder at denne mobiltelefonen skal ha blitt overvåket av politiet:

«Det ingen visste var at alle meldinger og bilder som ble sendt fra denne mobilen endte i Allehelgensgate hos politiet i Bergen, som hadde en aksjon på gang mot mistenkte hasjselgere i skolemiljøet i Bergen.».

Bakgrunn: Skoleelever varetektsfengslet i narkosak i Bergen

Elden skriver videre at han etter dette ble ringt opp av journalister fra to støre aviser som stilte følgende de spørsmål: «Har du fått deg en ung Høyre-klient etter nark-razziaen i går?».

Han legger til at han først i ettertid forsto hvorfor:

Brukte pressen som ledd i felle

«Politiet hadde gitt pressen under-hånden-opplysninger om hva de håpet var i vente ut fra hva de hadde avlyttet.», skriver advokaten, som skriver rett ut at politiet har brukt pressen for å lokke Skutle i en felle:

«Den 21. februar konfronterer to større aviser som vet om politiets arbeid den unge stortingsmann - ikke med politiets mistanke, men ved å få han til å gjenta og stå ved sine gamle uttalelser om sitt prinsipielle synspunkt om liberalisering av hasj. Den unge politiker uttaler seg på linje med "lederen for den frie verden", president Barack Obama, om synet på hasj som rusmiddel. Et ledd i fellen gjøres klar.», skriver Elden.

Han tilføyerer at han igjen blir ringt opp og bedt om å si fra når Skutle trenger ham.

Får nei til ransaking

Ifølge Eldens blogg går politiet i Bergen til retten og ber om tillatelse til å ransake hos Skutle, men dommeren sier nei. I går pågrep de ham. Det var medier ifølge Elden kjent med omtrent før siktede selv.

Ifølge Eldens blogg blir Skutle «presentert for politiets avlyttingsmateriale - som for hans del betyr den SMS som natt til 2. februar var i telenettet til en tredjeperson som var avlyttet.». Og at han nå risikerer bot på mellom 3000-5000 kroner for ett tilfelle av hasjrøyking.

«Politiet har levert det de hadde lekket tidligere, og overskriftene er klare "Stortingsmann narkotikasiktet" i krigstyper over alle landets aviser og nyhetssendinger. Navn og bilde på alle førstesider. Politiet og pressens samarbeid har båret frukter. Samfunnet er igjen trygt.»

Skeptisk til avlytting i NOU

John Christian Elden skriver at han i 2009 var medlem i et offentlig utvalg underlagt Justisdepartementet (NOU 2009:15) som skulle etterkontrollere politimetoder og politiets bruk av overskuddsinformasjon ved blant annet telefonavlytting.

Elden var der i mindretall da saken kom i Stortinget, mente flertallet der at telefonavlytting i praksis ikke ville bli brukt i praksis i mindre alvorlige saker.

«Politiet utviste da skjønn, må vite. Ingen ville risikere å bli hengt ut i småsaker som følge av et så sterkt inngrep som avlytting av den private sfære, skriver Elden.

Les hele John Christian Eldens blogginnlegg her.

– Følger loven

Konstituert politimester i Hordaland, Ane Kvaal, har lest deler av Eldens blogg. På spørsmål om fremstillingen er korrekt hva angår Bergenspolitiets opptreden, sier hun:

– Vi går ikke inn i noen debatt med Elden på nettet. Vi forholder oss til straffeprosessloven. Så enkelt er det. Det gjelder også i forhold til metodebruk. Det er straffeprosessloven vi bruker i politi- og påtalemakt, det er den vi følger, sier Kvaal.

– Selvsagt følger vi også reglene i samme lov når det gjelder taushetsplikten. Det er av hensyn til de involverte partene og etterforskningen. Vi debatterer rett og slett ikke straffesak i media.

Hun vil ikke gå inn på påstandene om presselekkasjer:

– Dette er påstander som kommer fra ham. Det har jeg ingenting å si noe til, det får han stå inne for selv, sier Kvaal.

– Er politiet fornøyd med aksjonen så langt?

– Dette er en sak blant mange andre saker.

– Den er litt annerledes – det er en Stortingspolitiker som er pågrepet?

– Selvfølgelig – ikke misforstå. Men igjen: Det er en straffesak. Vi følger prosessen, sier politimesteren.

Korrupsjonssiktet politimann

John Christian Elden - som for øvrig er vararepresentant på Stortinget selv - avslutter bloggen sin med følgende etter å ha gjort det klart at Erik skutle ikke er hans klient, og utredet hvordan han har innhentet opplsyninger:

«Jeg er prinsipielt glad for at ledende politifolk har gått ut i dag med kraftig kritikk av de deler av pressen som har våget seg til å identifisere en polititopp i Oslo som er siktet for grov korrupsjon angivelig knyttet til noen tonn med hasj. Det var da helt unødvendig å identifisere han, får vi forkynt med kraftuttrykk. »

Personvernpolicy