Meny

– Stillesitting tærer på eldres helse, selv om de trener

– MÅ OPP AV STOLEN: Hver time med stillesitting i løpet av et døgn, øker risikoen for folk over 60 år å få redusert funksjonsevne, antyder ny forskning. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Eldre må kutte ned på tiden de sitter ned, uavhengig av hvor mye de trener med middels eller høy intensitet, mener forsker bak ny studie.

Hvor mye eller lite aktive vi er gjennom døgnet, spiller en rolle for vår fysiske helse. Det har kommet flere studier de senere år som viser at stillesitting er ødeleggende, uavhengig av om man trener eller ikke.

Dette gjelder ikke minst eldre, ifølge ny forskning.

For hver time de over 60 år sitter stille gjennom døgnet, øker risikoen for å bli skrøpeligere, uavhengig av hvor mye moderat intensiv trening de driver, antyder ny amerikansk forskning fra Northwestern University.

– Eldre må kutte ned på tiden de sitter ned, enten det er foran tv eller datamaskinen, og uavhengig av hvor mye de trener med middels eller høy intensitet, sier professor Dorothy Dunlop ifølge Forskning.no.

Les også: - Stillesitting dårlig for hjertehelsen

Sitter stille to tredjedeler av dagen

Nærmere 2300 personer på 60 år eller mer har deltatt i den nye amerikanske studien. Dunlop og kollegene har sett på deltakernes aktivitet over minst fire dager ved hjelp av skrittellere.

De har blitt spurt i hvilken grad de har funksjonsnedsettelser, for eksempel fysiske svekkelser som gjør det vanskelig for en person å stå opp selv om morgenen, gå rundt, spise eller kle på seg.

I snitt var deltagerne inaktive rundt to tredjedeler av tiden de var våkne.

Resultatene peker mot at hver time med stillesitting i løpet av et døgn, øker risikoen for å få redusert funksjonsevne.

Les også: - Stillesittere eldes fortere

– Aktivitet er mulig selv med fysiske begrensninger

– Den amerikanske studien taler for at fysisk aktivitet bør innlemmes i sosiale aktiviteter og aktiviteter for eldre som tilbys av det offentlige, for eksempel på dagsentre og på sykehjem, mener lege Marius Myrstad ved Diakonhjemmet sykehus og Folkehelseinstituttet til forskning.no.

Han forsker selv på aldring og fysisk aktivitet. Myrstad mener at selv om den amerikanske studien har noen begrensninger, så mener han at betydningen av å sitte mye stille fortjener mer oppmerksomhet.

– Aktivitet er mulig på tross av store fysiske begrensninger. For eksempel er mange eldre med lammelser etter hjerneslag flinke til å være aktive og å trene ut i fra sine forutsetninger, sier Myrstad til nettstedet.

Helsedirektoratet har tidligere trukket frem økt stillesitting blant nordmenn som en av de største truslene mot folkehelsen.

Les mer: – Stillesitting er den nye epidemien

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus