Fire nordmenn dømt i hasjsak i Hjørring

Fire nordmenn er dømt til tre år og seks måneders fengsel for forsøk på å smugle 260 kilo hasj fra Danmark til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt fem nordmenn var tiltalt i saken. Dommen falt i byretten i Hjørring fredag.

Aktor Mette Bendix hadde lagt ned påstand om at alle de fem tiltalte burde dømmes likt. Hun prosederte på fire års fengsel for forsøk på smugling av 260 kilo hasj fra Aalbæk på Nord-Jylland til Norge 6. januar i fjor.

Hun la også ned påstand om at alle fem skulle utvises fra Danmark for alltid.

Toska-venn

Den hovedtiltalte i saken er en 39 år gammel Oslo-mann, som er en nær venn av NOKAS-dømte David Toska. 39-åringen erkjente ikke skyld, har nektet å forklare seg og har forholdt seg taus under hele rettssaken.

Før rettssaken ble det spekulert i flere medier på om pengene som var brukt til hasjkjøp, var NOKAS-penger. Men dette har ikke vært tema under rettssaken og var heller ikke noe aktor kom inn på i sin prosedyre.

39-åringens forsvarer, Mette Grith Stage, prosederte på frifinnelse av sin klient. Skulle han bli kjent skyldig, mente hun han måtte idømmes to og et halvt års fengsel.

49-åring drept

Politiet pågrep to av de fem i en aksjon på havna i Aalbæk. Dansk politi hadde fått tips fra sine norske kolleger og gikk til aksjon da hasjen skulle lastes over fra bil til båt. I skuddvekslingen som oppsto, ble en 49-åring fra Arendal, som kjørte båten, drept.

Selve skytingen har imidlertid ikke vært en del av rettssaken i byretten i Hjørring. Statsadvokaten i Viborg har fastslått at politiet handlet i selvforsvar da de skjøt og drepte 49-åringen. Også en politimann og en av de fem tiltale ble skadd i skuddvekslingen.

Nøye planlagt

Aktor Mette Bendix mener smugleroperasjonen var svært godt organisert:

– Smuglingen var nøye planlagt. Hver enkelts rolle i dette organiserte nettverket var ytterst viktig. Alle har visst nøyaktig hva som skulle foregå, sa aktor Bendix da hun holdt sin prosedyre.

I tillegg til 39-åringen erklærte en annen av de tiltalte seg ikke skyldig, mens de tre andre har erklært seg helt eller delvis skyldig.

Personvernpolicy